Επιφυλάξεις και διαφωνίες στη Βουλή για την TTIP

28 May 2015

Επιφυλάξεις και διαφωνίες στη Βουλή για την TTIP

Η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ ζητά η ελληνική κυβέρνηση να κατοχυρωθεί στη διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη (27/5) ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε τις ελληνικές επιφυλάξεις για βασικά σημεία της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αν και οι συζητήσεις διεξάγονται εδώ και δυο χρόνια είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά. Είπε ακόμα ότι πολλές χώρες στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. εξέφρασαν ισχυρές διαφωνίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης χαρακτήρισε την συμφωνία "ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία", ενώ χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη διαδικασία που ακολουθείται. Στη συζήτηση που ακολούθησε πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης εκφράστηκαν κάθετα ενάντια στην συμφωνία και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην την υπογράψει.
Τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας πρόβαλλε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, ζητώντας να προστατευτούν τα αγροτικά μας προϊόντα. Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ζήτησε να μην απορρίψουμε τη συμφωνία εκ των προτέρων, ενώ την αντίθεσή του εξέφρρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

28 May 2015
Banner