Λιβανός: Στηριζόμαστε στην αλήθεια και στα έργα – Η πολιτική των υποσχέσεων πέθανε!

27 September 2021

Λιβανός: Στηριζόμαστε στην αλήθεια και στα έργα – Η πολιτική των υποσχέσεων πέθανε!

Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα, εμφανίσθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε εκδήλωση για τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα μέσω του ΠΑΑ, που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, στο Αγρίνιο.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν έργα που έχουν εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους, καθώς και μέτρα που προκηρύσσονται άμεσα προς όφελος των αγροτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:

«Η παλιά πολιτική των υποσχέσεων πέθανε. Την ενταφιάζουμε σήμερα. Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική που ακολουθούμε είναι η αλήθεια και τα έργα. Αυτή είναι η πολιτική του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Λιβανός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροσυνεταιριστές και νέοι αγρότες.

Ο κ. Λιβανός ανέλυσε τις προοπτικές που δίνει στους Έλληνες αγρότες το ΠΑΑ και τα επιμέρους προγράμματα των οποίων η υλοποίηση ξεκινά σε σύντομο διάστημα, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας και τους Έλληνες παραγωγούς καθώς έχουν στη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν 22 δισ. ευρώ (ΚΑΠ, ΕΠΑλΘ και Ταμείο Ανάκαμψης).

Ο κ. Λιβανός έκανε πολλές αναφορές στον τόπο του και στις δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης που κάνει η χώρα, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η προσπάθεια αυτή είναι ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλές προοπτικές. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά έργων που ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει.

Έλεγχοι

Αναφερόμενος στους ελέγχους που αποτελούν στρατηγική επιλογή του ΥΠΑΑΤ με στόχο τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, ο κ. Λιβανός είπε:

«Προστατεύουμε τους παραγωγούς μας και ενισχύουμε το εισόδημά τους. «Χτυπάμε» τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις & δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου.

Ο ΕΛΓΟ πλέον αυξάνει σημαντικά τους ελέγχους στα σημεία πώλησης. Επιβάλαμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία για παραβάσεις σχετικά με τη φέτα ΠΟΠ, μετά από έτη απραξίας. Με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του γάλακτος για τους παραγωγούς. Επιβάλαμε σημαντικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα.

Επίσης ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Κι επιπλέον, προχωράμε σε απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και αυστηροποίησή τους. Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο,  για να θωρακίσουμε τα ελληνικά προϊόντα!».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιέγραψε τις δυνατότητες για στήριξη της παραγωγής τους που έχουν οι αγρότες μέσα από την αξιοποίηση του ΠΑΑ και των 22 δις που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ, το ΕΠΑλΘ και το Ταμείο Ανάκαμψης:

Όπως είπε:

"Δίνουμε 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους. Υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 αγρότες και νέους αγρότες, ώστε να υποστηριχθούν στην τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής. Μέσα στον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους γεωργικούς συμβούλους.

Επιταχύνουμε το μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης και δίνουμε 180 εκ. ευρώ στους κατ΄επάγγελμα γεωργούς για την απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων, και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Η δημοσίευση της πρόσκλησης θα γίνει τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου.

Δίνουμε 490 εκ. € στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή, ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Τη σχετική πρόσκληση θα δημοσιεύσουμε μέχρι το τέλος του έτους (Νοέμβριο με Δεκέμβριο)

Δίνουμε συνολικά 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες μας, διπλασιάζοντας το ποσό της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση. Εντός Νοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε την πρόσκληση για τους νέους αγρότες. Κάθε δικαιούχος θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ."

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «η ενίσχυση και στήριξη των νέων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.  Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή διέξοδο ζωής για τους νέους της χώρας μας. Γι΄αυτό και θέλουμε να φέρουμε νέους ανθρώπους στο χωράφι! Στην παραγωγή!  Και να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να λειτουργούν και ως επιχειρηματίες».

Στο πλευρό των αγροτών

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε  πολυδιάστατα τα οφέλη της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, για το σύνολο των αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς, στόχος είναι:

-        Η ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.

-        Η ενθάρρυνση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων.

-        Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

-        Οι νέες προοπτικές για τους νέους. 

-        Η υποστήριξη και  επιμόρφωση των γεωργών μας. Και,

-        Η ουσιαστική  ενίσχυση του εισοδήματός τους.

«Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Του Έλληνα της υπαίθρου, του μόχθου, της καθημερινής βιοπάλης. Θέλω η αγροτική μας παραγωγή να κερδίσει τον κεντρικό ρόλο που της αξίζει για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η εθνική μας ανάπτυξη θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια. Και ο δικός μας νομός, η Αιτωλοακαρνανία μας,  ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει  στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια να χτίσουμε όλοι μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο. Το μέλλον βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια. Και μπορούμε να το (συν)διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ!», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Έργα Αιτωλοακαρνανίας

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις τεράστιες δυνατότητές μας. Τα εύφορα εδάφη  μας, τα μοναδικά  προϊόντα της γης  μας, τον  υδάτινο πλούτο μας».

Αναφερόμενος στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λιβανός είπε:

  • Υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ του νομού. Κατασκευάζουμε υπόγεια δίκτυα, αλλάζουμε αντλιοστάσια (όπου χρειάζεται) και εφαρμόζουμε καινοτομία (τηλεμετρία, ηλεκτρικοί μετρητές). Όπως η Ιόνια Οδός άλλαξε τον «συγκοινωνιακό» χάρτη, έτσι αυτό το έργο θα αλλάξει ριζικά τον «αγροτικό» χάρτη της περιοχής.
  • Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Δώσαμε επιπλέον πόρους στα προγράμματα LEADER/CLLDQ των Αναπτυξιακών  του νομού για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων. Ενισχύουμε, έτσι, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί, χωρίς να φταίνε, καθώς από γραφειοκρατικό λάθος είχαν εξαιρεθεί από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς».

Δήμαρχος Αγρινίου: Διάλογος  και τομές

Προσφωνώντας τον κ. Λιβανό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι οφείλουμε να επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.  Τόνισε ότι ο διάλογος αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρα και επισήμανε ότι απαιτούνται τομές και έξυπνες λύσεις

Ν. Φαρμάκης: Η ΠΔΕ βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε τη σημασία της Ημερίδας στο Αγρίνιο, καθώς, όπως σημείωσε, ο αγροτικός τομέας για η Δυτική Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, της παραγωγής, της απασχόλησης και γενικότερα της ευημερίας του τόπου μας.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αγροτικών προϊόντων στη χώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο περιφερειακό εισόδημα άνω του 1,3 δις. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως είναι 6η σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, καταλαμβάνει την 4η θέση σε φυτική παραγωγή και την 3η θέση σε ζωική παραγωγή» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δυτική Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και ο αγροτικός τομέας μπορεί να καταστεί ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τοπικής οικονομίας εφόσον ξεπεραστούν, ελλείψεις, προβλήματα και παθογένειες του χθες.

Αναφερόμενος, στον κύριο στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αγροτικής πολιτικής που επικεντρώνεται, όπως είπε,  στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα  ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας την αποτελεσματική υλοποίηση και άμεση απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) το οποίο υλοποιείται από τις Υπηρεσίες μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε  τα εξής στοιχεία:

Στο Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης), υποβλήθηκαν στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας 1242 φάκελοι επενδυτικών σχεδίων, εγκρίθηκαν 824, με συνολική δημόσια δαπάνη 47.764.236 €.

Στο Υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) εντάχθηκαν 1726 δικαιούχοι με συνολικό ποσό στήριξης 33.307.500 €.

Στο Υπομέτρο 6.3 (Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων) εντάχθηκαν 375 δικαιούχοι με συνολικό ύψος δημόσιας δαπάνης 5.250.000 €

Ο κ. Φαρμάκης εκτίμησε ότι είναι απολύτως αναγκαία και για τον αγροτικό τομέα μία πολιτική που θα ακολουθεί το τρίπτυχο «απλοποίηση, εκσυγχρονισμός και ευελιξία» - και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις και κατέληξε:

«Eίναι αναγκαία η περαιτέρω απλοποίηση και αποκέντρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε η αξιοποίηση των πόρων να κατευθύνεται σε στοχευμένες δράσεις που θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες και προκλήσεις».

Στην Ημερίδα μίλησε και ανέλυσε τα μέτρα του ΠΑΑ ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ  N. Μανέτας, Eυθ. Τσιατούρας, Θαν.  Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Τι ζητούν οι αγρότες από τον υπουργό

Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, τόνισε σε εκπροσώπους μερίδας των αγροτών που τον υποδέχθηκαν με πανό στο Παπαστρατειο, ο ΥΠΑΑΤ Σπηλιος Λιβανος και τους κάλεσε να συνεχίσουν τη συζήτηση στο Γραφειο του στο υπουργείο.

Οι αγροτες ζήτησαν  φθηνό πετρέλαιο για αγροτική χρήση και μέτρα γι μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο πρώην Βουλευτης του ΚΚΕ κ. Νικος Μωραΐτης συνομιλώντας με τον κ. Λίβανο είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να επεκταθούν οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και σε άλλα προϊόντα. Εκτίμηση του κ. Μωραΐτη είναι ότι το αγροτικό εισόδημα κινδυνεύει λόγω των πολιτικών της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Σπυρος Κοτοπούλης παρέδωσε ψήφισμα στον κ. Λιβανό και τόνισε ότι η ομοσπονδία του εκφράζει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πολιτική. 

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός τους κάλεσε στο Γραφειο του για διάλογο και μεταξύ άλλων είπε:

«Χαίρομαι που είμαι στο Αγρίνιο. Επιζητώ τον διάλογο και εδώ, στον Νομό μας αλλά και στο υπουργείο, όπου οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές και όποτε θέλετε να έρθετε και να συζητήσουμε.  Έχουμε ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές και αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας. Εσείς, στο ΚΚΕ, πιστεύετε ότι όλα τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο προέρχονται από την καπιταλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά, πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο και γι αυτό ήρθαμε εδώ, για να  μιλήσουμε για τα 22 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν ακριβώς στον αγροτικό κόσμο, για να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράψατε. Για να μείνει ζωντανή η ύπαιθρος και να μην ερημώσει ο τόπος. Κάποια από τα ζητήματα που μου θέτετε στο υπόμνημά σας, είναι δίκαια. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο της αποστολής σας έχετε την υποχρέωση να διεκδικείτε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα διεκδικεί το καλό για τον αγρότη της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς, οι δρόμοι μας είναι ασύμπτωτοι, παράλληλοι. Ο διάλογος δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα, ξεκινάει. Πάντα είμαι ανοικτός στον διάλογο, αξιολογώ τις καλές προτάσεις. Πήρα τις προτάσεις σας και γι αυτό μπορούμε και κάνουμε εθνική πολιτική.»

27 September 2021
Banner