Το λουκάνικο που έγινε.. μουσείο

13 March 2013

Όταν η Χέρτα Χόιβερ ανακάλυπτε στο Βερολίνο το 1949 τη συνταγή που θα ρίζωνε στη γερμανική διατροφική παράδοση με το όνομα currywurst (κάριβουρστ), σίγουρα δεν ήξερε ότι θα γίνει γνωστή σε όλη τη χώρα για την ανακάλυψή της. Σίγουρα επίσης δεν ήξερε ότι σήμερα το currywurst θα πουλάει 800 εκατ. μερίδες ετησίως σε όλη τη Γερμανία (70 εκατ. μόνο στο Βερολίνο). Κι ακόμη περισσότερο, δεν νομίζουμε να φανταζόταν ότι η ανακάλυψή της θα γινόταν μέχρι και… μουσείο.
Μουσείο, βεβαίως, γιατί όχι! Το currywurst δεν είναι φαγητό, είναι θρύλος. Έθρεψε τους εργάτες που ανοικοδομούσαν το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι από εκεί και μετά έγινε μέρος της διατροφικής κουλτούρας των Βερολινέζων κατ’ αρχήν και των υπόλοιπων των Γερμανών έπειτα.
Η σύλληψη ήταν απλή. Η Χέρτα χρησιμοποίησε κέτσαπ, μια βρετανική σως και κάρι που χρησιμοποιούσαν πολύ οι Βρετανοί στρατιώτες που στρατοπέδευαν στο Βερολίνο μετά τον πόλεμο, χρησιμοποίησε επίσης άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά και περιέχυσε με αυτά ένα ψημένο χοιρινό λουκάνικο. Άρχισε να πουλάει αυτό το φθηνό αλλά χορταστικό σνακ σε έναν υπαίθριο πάγκο, και αυτό ήταν. Δύο χρόνια μετά, και μετά τη μεγάλη επιτυχία πωλήσεων, πατεντάρισε τη σως που δημιούργησε και πουλούσε περίπου 10.000 μερίδες εβδομαδιαίως. Σήμερα το currywurst πωλείται με τη μορφή «φαγητού σε πακέτο για το σπίτι», σε φαστ φουντ, είναι σύνηθες σε όλα τα παιδικά μενού στα εστιατόρια, είναι βασικό στοιχείο σε όλες τις υπαίθριες καντίνες και σερβίρεται κυρίως με τηγανητές πατάτες, ενώ το βρίσκει κανείς και στα ράφια των σουπερμάρκετ ως ημιέτοιμο γεύμα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας και συναντάται πλέον σε διάφορες παραλλαγές από πόλη σε πόλη.
Έχοντας διανύσει αυτή τη διαδρομή το currywurst έγινε τραγούδι, έγινε ταινία, έγινε τηλεοπτική σειρά, έγινε βιβλίο. «Είναι καιρός να γίνει και μουσείο» σκέφθηκε ο Μάρτιν Λέβερ, που έψαξε, βρήκε τα κεφάλαια, εμπνεύστηκε το σχέδιο, το υλοποίησε από την αρχή μέχρι το τέλος και τελικά, τον Αύγουστο 2009 κατάφερε να εγκαινιάσει στο Βερολίνο το μουσείο Deutsches Currywurst Museum. Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά την ανακάλυψη της συνταγής ενός σνακ που έγινε «το διατροφικό έμβλημα της γερμανικής πρωτεύουσας», όπως λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου. Εκεί, στην οδό Σούτζενστράσε 70, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, μέσα από εφαρμογές σε κείμενο, ήχο και εικόνα, να περιηγηθεί στην ιστορία και την παράδοση του currywurst, στη γεύση του, στις διάφορες παραλλαγές του, στα μυστικά του, στους μύθους που το συνοδεύουν καθώς υπάρχουν κι άλλες γερμανικές πόλεις εκτός από το Βερολίνο που διεκδικούν ως δική τους τη συνταγή, ενώ εντός του μουσείου εξελίσσονται προγράμματα για παιδιά, τα οποία συνδυάζουν τη διασκέδαση με την πληροφορία.
Από ό,τι φαίνεται, εκτός από φόρος τιμής σε μια αγαπημένη γερμανική γεύση, το μουσείο στάθηκε και μια αποδοτική ιδέα για τους εμπνευστές της, καθώς έχει πολλούς επισκέπτες, που εκτός των άλλων περνούν απαραιτήτως και από το εστιατόριο και το κατάστημα πώλησης που υπάρχει εντός του μουσείου.
Πάντως, αξίζει να αναρωτηθούμε αν θα είχε την ίδια επιτυχία στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο Greek Souvlaki Museum…

13 March 2013
Banner