Βυθίζεται ο τζίρος των υπηρεσιών εστίασης

21 January 2021

Βυθίζεται ο τζίρος των υπηρεσιών εστίασης

Η κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών στην εστίαση εν μέσω λοκντάουν αποτελεί έναν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, μολονότι είναι σαφές ότι δεν μπορούν να ανοίξουν πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Όμως οι αριθμοί τρομάζουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

- για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 (έναρξη του δεύτερου λοκντάουν) ανήλθε σε 56.080.717 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 120.232.839 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (93,2%) και η μικρότερη μείωση (9,2%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ενώ αντίστοιχη αύξηση (54,4%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

- Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 2.298.824.542 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός άφησε τον κλάδο σε δεύτερο πλάνο μιλώντας στη Βουλή, καθώς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η κανονικοποίηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από ό,τι φαίνεται, αποφάσεις για τα εστιατόρια πρέπει να αναμένονται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, και θα εξαρτηθούν από την μέχρι τότε πορεία της νόσου. Το πρώτο βήμα, όποτε γίνει, αναμένεται να αφορά αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους (με χρήση θερμαντικών σωμάτων).

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

«Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανακλείσουν. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

21 January 2021
Banner