Τροπολογία για το ανεκτό εμπορικό κέρδος σε συνθήκες lockdown

17 November 2020

Τροπολογία για το ανεκτό εμπορικό κέρδος σε συνθήκες lockdown

Τροπολογία που ορίζει ότι το μεικτό κέρδος σε ένα προϊόν δεν μπορεί να υπερβαίνει εκείνο το οποίο είχε ένα κατάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, έφερε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ είχε προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε συνεχώς τις τιμές στην αγορά», δήλωσε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας «θα έχουμε εκείνο το εργαλείο προκειμένου να επιβάλλουμε πρόστιμο σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει με ανατιμήσεις σε προϊόντα».

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς «δυστυχώς υπήρξε μια περίπτωση, όπου μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο θα έχουμε lockdown, προχώρησε σε αυξήσεις μεγάλες σε μια σειρά προϊόντων βασικών ειδών διατροφής».

Η διάταξη της τροπολογίας αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Όπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός, «δεν βάζουμε διατίμηση, καθώς αυτή έχει πάντα τους κινδύνους της μαύρης αγοράς ή των ελλείψεων. Με άλλα λόγια, λέμε στους εμπόρους ότι “εάν ένα προϊόν το πωλούσες με 20% μικτό κέρδος, αυτό το 20% μπορεί να έχεις και σήμερα. Εάν πας και βάλεις τώρα το μικτό σου κέρδος σε 30% ή 40%, τότε θα μπορούμε να σου επιβάλουμε πρόστιμο”».

17 November 2020
Banner