Ανοδικά και τον Οκτώβριο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων – Συνεχίζει πτωτικά το κρέας

06 November 2020

Ανοδικά και τον Οκτώβριο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων – Συνεχίζει πτωτικά το κρέας

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο. Την πορεία αυτή οδήγησαν τα δημητριακά, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και φυτικά έλαια.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων προϊόντων διατροφής, έδειξε τις 100,9 μονάδες τον Οκτώβριο 2020 - αύξηση 3,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και 6,0% πάνω από τον Οκτώβριο 2019.

Ο δείκτης τιμών κρέατος μειώθηκε 0,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση για ένατη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών χοιρινού κρέατος, η οποία οφείλεται εν μέρει στον περιορισμό των εισαγωγών που επέβαλε η Κίνα στη Γερμανία (λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους σε αγριόχοιρους). Μειώθηκαν επίσης οι τιμές στο βόειο κρέας και στα πουλερικά, ενώ οι τιμές στο πρόβειο αυξήθηκαν καθώς η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, αλλά μειώθηκαν οι προς εξαγωγή προσφερόμενες ποσότητες.

Σημειώνεται ότι στα δημητριακά είχαμε άνοδο 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 16,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές του σίτου εν μέσω συρρίκνωσης των διαθέσιμων προς εξαγωγή ποσοτήτων, συνεχιζόμενης ξηρασίας που επηρεάζει τη σπορά χειμερινού σίτου σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τιμές στα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν τον Οκτώβριο 2,2%, με το τυρί να αυξάνεται περισσότερο, ακολουθούμενο από το άπαχο γάλα σε σκόνη, το πλήρες γάλα σε σκόνη και το βούτυρο. Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την περιορισμένη προσφορά για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, και την ισχυρή εισαγωγική ζήτηση από αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

06 November 2020
Banner
Banner