Aισιοδοξία για εξαγωγή γερμανικού χοιρινού στην Ασία, μετά τις απαγορεύσεις λόγω ΑΠΧ

19 October 2020

Aισιοδοξία για εξαγωγή γερμανικού χοιρινού στην Ασία, μετά τις απαγορεύσεις λόγω ΑΠΧ

Ενώ στη Γερμανία εξακολουθούν να βρίσκουν στα ανατολικά της χώρας νεκρούς αγριόχοιρους εξαιτίας της αφρικανικής πανώλους των χοίρων και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα εξήντα, μια χαραμάδα αισιοδοξίας διεφάνη τις προηγούμενες ημέρες, από το μέτωπο της απαγόρευσης εξαγωγών γερμανικού χοιρινού.

Ως γνωστόν, μια σειρά σημαντικές εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, απαγόρευσαν την εισαγωγή γερμανικού χοιρινού από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε κρούσμα τον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν να υποστούν για ένα διάστημα μείωση οι τιμές στο γερμανικό χοιρινό, αλλά και να αναστατωθεί το διεθνές εμπόριο, καθώς πολλοί προσπάθησαν να καταλάβουν τη σημαντική θέση που έχει το γερμανικό χοιρινό στις ασιατικές αγορές, και ειδικά της Κίνας.

Εκείνο που από την πρώτη στιγμή επεδίωξε η Γερμανία, και ενδεχομένως να γίνει κατορθωτό τελικά, ήταν να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση των ασιατικών χωρών για ολική απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού από τη Γερμανία, και να εφαρμοστεί η αρχή της περιφερειοποίησης. Δηλαδή η απαγόρευση να ισχύσει μόνο για το χοιρινό που προέρχεται από την περιοχή που επλήγη.

Με δηλώσεις της η υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έλθουν καλά νέα από το μέτωπο αυτό, καθώς όπως είπε, μετά από σχετικές συναντήσεις «υπάρχουν τα πρώτα προσεκτικά, θετικά σημάδια. Όμως ούτε η Κομισιόν ούτε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. κατάφερε ποτέ μέχρι τώρα να φτάσει σε μια τέτοια συμφωνία περιφερειοποίησης με την Ασία».

19 October 2020
Banner