Θέση στην πανευρωπαϊκή διαμάχη για το σύστημα επισήμανσης Nutri-Score παίρνει ο ΣΕΒΕΚ
Related Articles
Την πλήρη αντίθεσή τους στο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri - Score αποφάσισαν μετά από σχετική έρευνα, μελέτη και ανταλλαγή απόψεων, τόσο οι επιστήμονες και τεχνοκράτες του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος όσο και τα Μέλη του Δ.Σ του ΣΕΒΕΚ.
Η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος εκτιμά ότι η κατηγοριοποίηση παρασκευασμάτων κρέατος, προϊόντων με βάση το κρέας αλλά και σειράς παραδοσιακών αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, με βάση την εν λόγω μέθοδο, τα θέτει αδίκως σε δυσμενή θέση και τα στοχοποιεί στην εικόνα του καταναλωτή.
Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΣΕΒΕΚ επισημαίνει ότι το σύστημα Nutri-Score αποδίδει ομοίως χαμηλή-αρνητική βαθμολογία βασικά ελληνικά τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, το μέλι κλπ. «Οι καταναλωτές αλλά και η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης κρέατος, είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης το οποίο θα στηρίζει τις ορθές διατροφικές επιλογές και θα προβάλλει την παράδοση και την γαστρονομία της χώρας μας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνουμε ότι το σύστημα Nutri-Score δείχνει τη συνολική διαθρεπτική ποιότητα ενός τροφίμου. Τα προϊόντα τροφίμων κατατάσσονται σε μια χρωματική κατηγορία που κυμαίνεται από «Α» έως «Ε», με αντίστοιχα χρώματα από σκούρο πράσινο (καλό) έως κόκκινο (κακό), ανάλογα με τη συνολική θρεπτική αξία. Το σύστημα αυτό έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από χώρες όπως η Ιταλία που βλέπουν ότι «Η ίδια η μεσογειακή διατροφή, που διακρίνεται διεθνώς για την υγιεινή της διάσταση, πλήττεται από το Nutri-Score, καθώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατατάσσεται στο πορτοκαλί, αλλά η Κόκα Κόλα χωρίς ζάχαρη παίρνει… πράσινο». Με το σύστημα αυτό είναι πολύ εύκολη η παραπλάνηση του καταναλωτή, λένε οι Ιταλοί.
Η παρέμβαση του ΣΕΒΕΚ έρχεται λίγες ημέρες μετά την εξέταση αυτού του ζητήματος στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών. Μια ανταλλαγή απόψεων που αναδεικνύει πολύ μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, εδώ και λίγο καιρό η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος έχει διατυπώσει την άποψή της υπέρ ενός συστήματος επισήμανσης που θα είναι ενιαίο στην Ε.Ε., εθελοντικό, αντικειμενικό, χωρίς χρωματικούς κώδικες και κατηγοριοποιήσεις προϊόντων σε καλά και κακά, με εύκολη και κατανοητή παροχή πληροφορίας που θα βοηθά τον καταναλωτή να κάνει υγιεινές επιλογές.
[Για την ουσία του ζητήματος, τα διαφορετικά συστήματα επισήμανσης που προτείνονται, τις υπόγειες διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών και τα μπλοκ που διαμορφώνονται, αλλά και αναλυτικά τις θέσεις της βιομηχανίας κρέατος, διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα που δημοσιεύουμε στο τεύχος Οκτωβρίου του MeatNews, το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες]