Αραχωβίτης: Προκλητική η κυβερνητική αδιαφορία για στήριξη του αγροτικού τομέα

01 September 2020

Αραχωβίτης: Προκλητική η κυβερνητική αδιαφορία για στήριξη του αγροτικού τομέα

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλεται η ανεπάρκεια μέτρων στήριξης μπροστά στο μέγεθος της κρίσης που πλήττει γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων.

«Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, το πλήγμα στον τουρισμό, η μείωση των εξαγωγών είχαν ήδη από νωρίς την άνοιξη επιφέρει μια τεράστια μείωση στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφού τα παραπάνω φαινόμενα παρέμειναν στην πλειοψηφία τους. Σε σημαντικούς δε κλάδους, η κρίση της πανδημίας συνέπεσε ή και ενέτεινε τη κατάρρευση των τιμών.Ταυτόχρονα, η βαθιά ύφεση στην οποίαέχει ήδη περιέλθει η χώρα μας απειλεί άμεσα εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Η δε μετακύληση της αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων τηςαδυναμίας είσπραξης οφειλών από πελάτες, πλήττουν διαρκώς με τη σειρά τους ισχυρά το εισόδημα των παραγωγών και των αλιέων» αναφέρει στην Ερώτηση ο τ. υπουργός ΑΑ&Τ κ. Αραχωβίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στ. Αραχωβίτης ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

- Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την άμεση καταβολή των ποσών στήριξης στους δικαιούχους των κλάδων που αναμένουν την εξαγγελθείσα στήριξη;

- Ποιους από τους κλάδους για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμία στήριξη και με ποια ποσά, σκοπεύετε να στηρίξετε;

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει επιπλέον ότι «Οι επιπτώσεις από αυτή την προκλητική αδιαφορία και τη τραγική ολιγωρία  της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ήδη ανυπολόγιστες για το εισόδημα  των παραγωγών και των αλιέων, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την  εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών και μεταποιητικών εκμεταλλεύσεων και την ζωή στην ελληνική ύπαιθρο. Αντί να αναγνωρίζουν την καθολικότητα της κρίσης που μπαίνει ο αγροτικός τομέας, έξι μήνες τώρα διυλίζουν τον κώνωπα βαθαίνοντας αδιάκοπα την κρίση.  Καθυστερούν ακόμα και τα εξαγγελθέντα μέτρα οδηγώντας σε εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων και  αποχώρηση γεωργών, αλιέων και κτηνοτρόφων.

Η ισχαιμική και χωρίς στρατηγική πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για τον αγροτικό χώρο, οδηγεί  σε αποδιοργάνωση της  παραγωγικής διαδικασίας ακόμη και σε  διακοπή της παραγωγικής ροής με ορατό πλέον τον κίνδυνο αδυναμίας επανεκκίνησης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μέρα με την ημέρα πιο επισφαλής η κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας με φτηνά προϊόντα, αλλά και  η ανασυγκρότηση οικονομίας στη χώρα μας».

01 September 2020
Banner