Απόσυρση της ρύθμισης για την καταγραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου ζητά η ΠΟΚΚ
Related Articles
Την ανάκληση του μέτρου που αφορά την καταγραφή αποθεμάτων αίγειου και πρόβειου κρέατος από τους κρεοπώλες, ζητά η ΠΟΚΚ. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση είχε αποφασιστεί και εφαρμοστεί λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα και εν μέσω ανησυχιών για επάρκεια κρέατος στην αγορά και για ελληνοποιήσεις. Ήταν τότε που ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε να εφαρμόσει για το αιγοπρόβειο κρέας και για τα αυγά, ό,τι ίσχυε για τα αντισηπτικά: να καταγράφονται δηλαδή σε πλατφόρμα του Υπουργείου τα αποθέματα που υπάρχουν σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διακίνησης.
Δεν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος εάν απέδωσε το συγκεκριμένο μέτρο για τις ημέρες του Πάσχα, εκείνο όμως που δηλώνουν με συγκεκριμένα παραδείγματα οι κρεοπώλες είναι ότι απλώς προσθέτει προβλήματα χωρίς να προσφέρει κάτι.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία απευθυνόμενη με επιστολή της στον υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στους υπουργό και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Φωτεινή Αραμπατζή, επισημαίνει μια σειρά αστοχιών της ρύθμισης, και καταλήγει αναφέροντας ότι δεν προσφέρει τίποτε, δεν μπορεί να παράσχει μια σωστή εικόνα, δεν πετυχαίνει δηλαδή τον σκοπό της και απλώς σωρεύει περαιτέρω δυσκολίες και προβλήματα στον κλάδο.
Αναλυτικά, η ΠΟΚΚ αναφέρει ότι:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί & κυρία Υφυπουργέ,
Σύμφωνα με τον νόμο 4682/2020 που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 03 Απριλίου του 2020 έχουμε να σας επισημάνουμε ορισμένες ενστάσεις για αστοχίες που αφορούν το λιανικό εμπόριο κρέατος και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Πρώτον: Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες τα Πρόβατα και τις Αίγες. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την περίοδο του Πάσχα συγκεκριμένα που πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων (κρεοπωλεία) πωλούνται αρνάκια γάλακτος και κατσικάκια γάλακτος οπότε τι συμπέρασμα θα έβγαινε με μία ευρεία έννοια Αίγες ή Προβάτων για το αποθεματικό των συγκεκριμένων σφάγειων;
Δεύτερον: Από τη στιγμή που όλα αυτά καταγράφονται ηλεκτρονικά στο σύστημα καταγραφής αποθεμάτων στα σφαγεία, στις αποθήκες των εμπόρων, στα ψυγεία-Logistics και όπου αλλού γίνεται η διακίνηση των κρεάτων χονδρικώς σε τι εξυπηρετεί να υπάρχει απογραφή και στον τελικό αποδέκτη κρεοπώλη ατομικής επιχείρησης; Δεν μπορεί ο κρεοπώλης να εφοδιαστεί αμνοερίφιο χωρίς να έχει περάσει από τα προηγούμενα στάδια.
Τρίτον: Οι παραλαβές γίνονται καθημερινά και σε εορταστικές περιόδους πολλές φορές την μέρα όπως και οι πωλήσεις, το ίδιο. Άρα, δεν είναι δυνατόν σε μία τριήμερη απογραφή να βγει το σωστό συμπέρασμα προσμετρώντας τα αποθέματα κρεάτων που μπορεί να είναι και μηδενικά.
Τέταρτον: Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων από την στιγμή που στα καταστήματα λιανικής πώλησης - κρεοπωλεία τα αμνοερίφια που παραλαμβάνουμε τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Επίσης πολλά από αυτά γίνονται παρασκευάσματα – κρεατοσκευάσματα εντός του καταστήματος και έτσι στο τέλος του τριημέρου δεν μπορεί να δοθεί σωστή εικόνα απογραφής ως προς τα κιλά που παρέμειναν εντέλει στο κατάστημα.
Πέμπτον: Στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων σύμφωνα με τον νόμο 4492/2017 εφαρμόζουμε και ενημερώνουμε το πελατειακό κοινό για την προέλευση των κρεάτων με σημάνσεις εντός των καταστημάτων, με αυτοκόλλητο από την ετικέτα της ζυγιστικής μηχανής και με αναγραφή επάνω στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής, οπότε ως τελικοί αποδέκτες οι καταναλωτές έχουν πλήρη γνώση για αυτό που αγόρασαν.
Τελειώνοντας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών θα ήθελε να σας επισημάνει, ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο, που διανύουμε λόγω του Κορωνοϊού, τα μέλη της στάθηκαν αρωγοί με προσωπική αυτοθυσία των ιδίων και των υπαλλήλων τους για να διασφαλίσουν την επάρκεια κρεάτων προς το πελατειακό κοινό. Επιπρόσθετα, κάλυπταν και καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και των ευπαθών ομάδων με την διανομή κατ΄ οίκον λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που επιβάλει η ορθή υγιεινή λόγω των καταστάσεων.
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου επειδή θεωρούμε ότι δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω παρά μόνο περισσότερες ευθύνες και διεργασίες στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύει ο κλάδος».