Μέχρι 16 Απριλίου οι προτάσεις στην Κομισιόν για προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων
Related Articles
- Η Ινδία επιχειρεί εμπορικό άνοιγμα προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας – Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα
- Συνάντηση ΥΠΑΑΤ με τον Τούρκο πρεσβευτή, εν αναμονή του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα – Πρόταση συνεργασίας σε επίπεδο έρευνας
- 186 εκατ. ευρώ για την προώθηση γεωργικών προϊόντων το 2024 από την Ε.Ε. – Στήριξη βιώσιμων και ΠΟΠ
Τα μέσα Απριλίου είναι το όριο για όσους προτίθενται να καταθέσουν φέτος στην Κομισιόν πρόταση για να υλοποιήσουν πρόγραμμα προώθησης ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων σε κράτη μέλη ή Τρίτες Χώρες, στο πλαίσιο του Καν. 1144/2014.
Θυμίζουμε ότι το ποσόν των 191,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί φέτος για προγράμματα προώθησης, εκ των οποίων 89 εκατ. θα δοθούν για καμπάνιες που θα εξελιχθούν σε χώρες υψηλής ανάπτυξης, όπως Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό και ΗΠΑ. Μέρος των χρημάτων θα αφορά ειδικά προϊόντα όπως οι επιτραπέζιες ελιές.
Εντός της Ε.Ε. τα προγράμματα θα εστιαστούν σε καμπάνιες που προωθούν τα διαφορετικά σήματα ποιότητας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, καθώς και βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε μερικούς ειδικούς κλάδους: αειφόρα παραγωγή ρυζιού, επιτραπέζιες ελιές, βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέχρι τις 16 Απριλίου μέσω του ειδικού προς τον σκοπό αυτό πόρταλ. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ανακοινώσει τις επιλογές της το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνεται ότι τα «απλά» προγράμματα υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους φορείς από την ίδια χώρα της Ε.Ε. Τα «πολλαπλά» προγράμματα υποβάλλονται από τουλάχιστον δύο εθνικούς φορείς από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερους ευρωπαϊκούς φορείς. Η συμμετοχή της Ε.Ε. στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 70-80% (Ε.Ε.-Τρίτες Χώρες). Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις προτείνουσες οργανώσεις.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του CHAFEA, υπάρχει μια σειρά εργαλείων που βοηθούν τους υποψηφίους να υποβάλουν επιτυχώς τις προτάσεις τους. Επιπλέον, η Ε.Ε. διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Φεβρουαρίου 2019, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πιθανούς δικαιούχους, σε διαφημιστικούς οργανισμούς και σε εθνικές αρχές. Αντίστοιχη ημερίδα πρόκειται να διοργανωθεί από το ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Ολόκληρη η πρόσκληση στα ελληνικά εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων, Δ/νση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, τηλ.: 210212-4039, 5472, 4521 και e-mail: akaldiri@minagric.gr, chmathioudakis@minagric.gr, igram@minagric.gr.