Ευκαιρίες απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

14 September 2018

Ευκαιρίες απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Με μια εκδήλωση η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους εκπροσώπων του αγροδιατροφικού κλάδου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιχειρήσεων, αλλά και νέων αγροτών, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Παρουσίαση του προγράμματος “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”, στην αίθουσα Ολυμπιάς, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

Το πρόγραμμα, το οποίο «τρέχουν» το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, και υποστηρίζει με αποκλειστική δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Στην εκδήλωση, ο Δρ Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και η Δρ Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκαν στο έργο που τα δυο ιδρύματα έχουν επιτελέσει, αντιπροσωπεύοντας τους δύο βασικούς εταίρους της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της πρωτοβουλίας κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής της, και μίλησαν για τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα στοχεύει να στηρίξει τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα για τη νέα γενιά στο άμεσο μέλλον.

Πώς ωφελήθηκαν μία κτηνοτρόφος και ένας αμπελουργός

Μέλη του πάνελ (από αριστερά προς δεξιά). Ιωάννα Καρρά,κτηνοτρόφος και ωφελούμενη του προγράμματος, Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Δρ Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ Δρ Χαράλαμπος Κασίμης, Δρ. Πάνος Κανέλλης, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, η Εφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ομάδας του Rutgers για το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”, ο Πρύτανης της Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers, Robert Goodman

Δύο νέοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», η Ιωάννα Καρρά, κτηνοτρόφος, και ο Λεωνίδας Κούσης, αμπελουργός, μοιράστηκαν με το κοινό τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα τους υποστηρίζει μέσω συμβουλευτικής και καθοδήγησης ώστε να αποκτήσουν όλα τα εφόδια προκειμένου να αναπτύξουν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις.

«Μέσα στο 2019 το πρόγραμμα θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας και ενός κέντρου καινοτομίας του τροφίμου, πρωτοβουλίες μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα που στόχο έχουν να υποστηρίξουν ιδιώτες και επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα όσον αφορά τη διάχυση της γνώσης, τη γρήγορη υιοθέτηση τεχνολογίας αιχμής και την παραγωγή καινοτομίας που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας και της αγοράς» δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ομάδας του Rutgers στην Ελλάδα για το πρόγραμμα, Έφη Λαζαρίδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στο εγχείρημα και τόνισε τη σπουδαιότητα της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των τριών εταίρων του έργου.

Η Εύα Πολυζωγοπούλου, Υποδιευθύντρια Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,  το οποίο υποστηρίζει με αποκλειστική δωρεά την πρωτοβουλία «Νέα γεωργία για τη Νέα Γενιά», τόνισε από την πλευρά της ότι «Όπως συνηθίζουμε να αναφέρουμε, ο σκοπός αυτής της προσπάθειας δεν είναι να επανεφεύρει τον τροχό. Η θέληση και το ταλέντο υπάρχουν ήδη σε κάθε έναν νέο αγρότη, επιστήμονα ή επιχειρηματία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους προσφέρουμε το δίκτυο και την καθοδήγηση που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν. Με άλλα λόγια, ως Ίδρυμα ερχόμαστε να συμπληρώσουμε κι όχι να αναπληρώσουμε αντίστοιχες προσπάθειες».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείσης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ Δρ Χαράλαμπος Κασσίμης, ο Πρύτανης της Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers, Robert Goodman, o Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος και ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Δρ Πάνος Κανέλλης.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το περίπτερο του προγράμματος (νούμερο 31) στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσα στο Αμερικάνικο περίπτερο (κτίριο 13).

14 September 2018
Banner