Έτοιμη για το μεγάλο αρνί η ΕΔΟΚ με το Μέτρο 16 του ΠΑΑ
Related Articles
Με την Υπουργική Απόφαση ανά χείρα πλέον, και εν αναμονή της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος μετράει αντίστροφα για την κατάθεση όλων των απαιτούμενων «χαρτιών» προκειμένου να προχωρήσει ακόμη περισσότερο το σχέδιο του μεγάλου αρνιού στην Ελλάδα.
«Είμαστε έτοιμοι» λέει σχετικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, που εξηγεί ότι η στήριξη από τις Δράσεις του Μέτρου 16 θα είναι “η συνέχεια, αλλά και η ολοκλήρωση της καμπάνιας Meet the Lamb».
Το σχέδιο της ΕΔΟΚ έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε αρνί βασικά έξι μήνες το χρόνο, από Νοέμβριο έως Μάιο. Συνέπεια αυτού είναι η όποια ζήτηση δημιουργείται στη χώρα είτε από την εστίαση είτε από τα ξενοδοχεία, να τροφοδοτείται από τις ξένες αγορές, κυρίως τη Νέα Ζηλανδία. Εκείνο που λείπει για να ικανοποιήσει η ελληνική παραγωγή αυτή τη ζήτηση, είναι το μεγάλο αρνί και η ΕΔΟΚ, αναλαμβάνοντας ως Συντονιστής συγκεκριμένων Δράσεων του Μέτρου 16 θέλει να κάνει πράξη την πραγματική έννοια της συνεργασίας.
Μια συνοπτική περιγραφή του σχεδίου λέει το εξής: συνεταιριστικές οργανώσεις αιγοπροβατοτρόφων θα συνδράμουν στις Δράσεις για να παράγουν συντεταγμένα το μεγάλο αρνί, στη συνέργεια θα συμμετέχει και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή η οποία θα κάνει την εκπαίδευση της πάχυνσης και παράλληλα θα καταγράφει και όλα τα δεδομένα αυτής της δραστηριότητας, στη συνέχεια τα αρνιά θ α συγκεντρώνονται σε επιχείρηση σφαγείο που διαθέτει και τεμαχιστήριο και μεταποίηση και δίκτυο, για να προωθηθεί το τελικό προϊόν σε επιλεγμένα σύγχρονα κρεοπωλεία, επιλεγμένα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία, αλλά και στη μεταποίηση.
«Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να δώσουμε αυτό που θέλει η αγορά» λέει στο meatnews.gr ο κ. Γίτσας, που εξηγεί ότι «τα δεδομένα από αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν ώστε να φτιάξουμε τα πρότυπά μας και το αρνί το μεγάλο που θα κάνουμε, θα πρέπει να έχει την πιστοποίησή του, το πρότυπό του, για να μπορεί να πάρει αυτό που του αναλογεί σταδιακά στην ελληνική αγορά και σιγά-σιγά να βγει και εκτός συνόρων γιατί έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της εγγύτητας με άλλες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές, που έχουν μεγάλη κατανάλωση σε πρόβειο και αρνί αλλά δεν έχουν εγχώριο προϊόν».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι οργανώσεις αιγοπροβατοτρόφων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι συνεταιρισμοί της Δράμας, της Πέλλας, της Καρδίτσας και της Ελασσόνας, οι οποίοι μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το σφαγείο και τα επιλεγμένα καταστήματα λιανικής, εστίασης και ξενοδοχεία θα αποτελέσουν την Επιχειρησιακή Ομάδα του προγράμματος.