Ανοίγει ο δρόμος για διεθνή κατοχύρωση του ελληνικού Γύρου

01 March 2018

Ανοίγει ο δρόμος για διεθνή κατοχύρωση του ελληνικού Γύρου

Όλα τα σενάρια προστασίας και διεθνούς κατοχύρωσης του ελληνικού Γύρου μπήκαν στο τραπέζι στη σύσκεψη φορέων που οργάνωσε ο ΣΕΒΕΚ την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Μετά το καμπανάκι κινδύνου που σήμανε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το Ευρωκοινοβούλιο απέτυχε να μπλοκάρει πρόταση της Κομισιόν η οποία επέτρεπε τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στα προϊόντα ντονέρ-κεμπάπ (δείτε εδώ αναλυτικά), επανήλθε η ανάγκη για τη βιομηχανία κρέατος να επιδιώξει μια μορφή κατοχύρωσης του ελληνικού χοιρινού Γύρου, προκειμένου να τον προστατεύσει ως προϊόν στο εξωτερικό, αλλά και να προστατευθεί η ίδια από τον ανταγωνισμό των προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούν την ονομασία Γύρος χωρίς να ανταποκρίνονται σε αυτό που παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε (και είναι αποτυπωμένο και στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών).

Με τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια στρατηγική αποφάσισε να καταπιαστεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) στην οργανωμένη διαβούλευση που συγκάλεσε και στην οποία κλήθηκαν οι φορείς του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στόχος της διαβούλευσης, η διατύπωση ενός σχεδίου κατοχύρωσης του Γύρου που θα είχε και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση φορέων προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρό.

3+1 σενάρια

Εξ αρχής το ερώτημα που τέθηκε σε αυτόν τον συλλογικό προβληματισμό των συμμετεχόντων αφορούσε τη μορφή της κατοχύρωσης, το σύστημα ποιότητας: Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως; Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη; Ή Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν;

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ με εμπειρία σε τέτοια ζητήματα, κάθε μορφή έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ο ίδιος περιέγραψε τι σημαίνει κάθε ένα από τα τρία σενάρια (ΠΟΠ Γύρος, ΠΓΕ Γύρος, ΕΠΙΠ Γύρος), ενώ έκανε λόγο και για ένα 4ο σενάριο, αυτό της διπλής καταχώρισης: ΕΠΙΠ Γύρος και ΠΓΕ Ελληνικός Γύρος.

Στα βασικά δεδομένα της συζήτησης περιλαμβανόταν ασφαλώς η βεβαιότητα ότι η πιστοποίηση με κάποιο σχήμα ποιότητας ανοίγει δρόμους στο προϊόν. Στην περίπτωση του Γύρου, όμως, η συζήτηση δεν είναι εύκολη. Μια σειρά προβληματισμών έδειξαν ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Πώς θα διατίθεται ο Γύρος από το ψητοπωλείο στον καταναλωτή και πώς αυτός θα τον αναγνωρίζει; Πώς θα φαίνεται η πιστοποίησή του και ποιος και πώς θα ελέγχει; Πώς θα αποφευχθούν οι απομιμήσεις Γύρου, ακόμη κι αν αυτός είναι κατοχυρωμένος από την Ελλάδα (υπάρχει εξάλλου πικρή εμπειρία από το ελληνικό γιαούρτι, ή από τη Φέτα ΠΟΠ); Υπάρχουν εγγυήσεις πραγματικού ελέγχου από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές; Ποια θα είναι η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος όταν υπάρχει το μισθολογικό ντάμπινγκ με τα πάμφθηνα μεροκάματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες; Αν η κατοχύρωση του Γύρου είναι ένα θέμα υψηλής προτεραιότητας για τον κλάδο του κρέατος, αυτό πώς συμπεριλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή, η οποία είναι προφανές και από τα νούμερα ότι δεν επαρκεί για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία παραγωγής Γύρου;

Παρά τον προβληματισμό για τα πώς και τα γιατί, η σύσκεψη, που όπως προαναφέραμε είχε τον χαρακτήρα της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων, έδωσε χώρο στην ειλικρινή συζήτηση, αν και ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς όλοι οι φορείς πρέπει να κάνουν τις εσωτερικές τους συζητήσεις για το θέμα. Εκείνο που φαίνεται είναι πάντως ότι άνοιξε ο δρόμος για να κινηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην κατοχύρωση του Γύρου (πιθανότατα ως ΕΠΙΠ, λιγότερο πιθανό ως ΠΓΕ), ενώ στα υπόψιν κρατιούνται και ενδιαφέρουσες προτάσεις που ακούστηκαν, όπως για παράδειγμα η πρόσθετη ύπαρξη και Ελληνικού Σήματος σε Γύρο που θα παράγεται με ελληνικό χοιρινό κρέας, αλλά και η προτροπή των χοιροτρόφων προς τη βιομηχανία να επιχειρήσει να αναδείξει νέα προϊόντα με ελληνικό χοιρινό κρέας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύσκεψη, θα βρείτε στο τεύχος Μαρτίου του Meat News.

Στην κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη σύσκεψη που οργάνωσε ο ΣΕΒΕΚ. Από αριστερά ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος (νομικός σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ), η Σοφία Μανανά (προϊσταμένη Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του ΥΠΑΑΤ), ο Στέλιος Σκαρίμπας (μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ), η Βιργινία Φυντανή (προϊσταμένη Τμήματος Πιστοποίησης ΕΛΓΟ-Δήμητρα) και η Ιωάννα Παππά (προϊσταμένη στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων). Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Οικονόμου, εντεταλμένος σύμβουλος ΣΕΒΕΚ.

01 March 2018
Banner