Ανήσυχοι οι Βρετανοί αγρότες από το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit

26 October 2017

Ανήσυχοι οι Βρετανοί αγρότες από το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit

Αναταραχή προκάλεσαν στους Βρετανούς αγρότες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Βρετανίας, Chris Grayling, στο BBC, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων τροφίμων μετά από ένα «σκληρό Brexit», μέσω παραγωγής περισσότερων προϊόντων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει κάτι τέτοιο, καθώς για τους υπόλοιπους αγρότες της Ε.Ε. η Βρετανία αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU), το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει το 60% της δικής του τροφής, ενώ το 70% των εισαγωγών προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Meurig Raymond μάλιστα δηλώνει: «Οι αγρότες δεν έχουν άλλη υπομονή. Ήρθε η ώρα, τόσο για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναγνωρίσουν ότι οι επιχειρήσεις και τα άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υποφέρουν, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια συνεχή και στενά ολοκληρωμένη οικονομική σχέση».

Επιπλέον, ο διευθυντής του τμήματος EU Exit and International Trade της NFU, Nick von Westenholz, υποστηρίζει ότι ορισμένοι παράγοντες στο γεωργικό μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι «δεν είναι εφικτή η απλή αύξηση της παραγωγής, για να αντισταθμιστεί γρήγορα οποιαδήποτε μείωση των εισαγωγών τροφίμων».

Διατροφική αυτάρκεια

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί αγρότες (και όχι μόνο) αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα και την υπόθεση ότι η βρετανική αυτάρκεια μπορεί να αυξηθεί την ώρα που η βρετανική αγορά ανοίγει σε εισαγωγές από πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Αν και τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων δείχνουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παράγει μέχρι και το 80% της δικής της τροφής, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο στόχος προϋποθέτει μια τεράστια αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων που θα οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη γεωργική και επισιτιστική πολιτική, επικεντρωμένη σε εποχιακά και τοπικά τρόφιμα.

Εκτός από αυτό, η προσφορά των εποχιακών εργατών φαίνεται να φθίνει: περίπου 80.000 μετανάστες εργάζονται στη Βρετανία κάθε χρόνο, αλλά οι αφίξεις μειώνονται κατά 17% μετά το Brexit.

Επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες προσαρμογής παρακωλύονται περαιτέρω από την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μελλοντική αγροτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει.

Την περασμένη εβδομάδα, η NFU δημοσίευσε τις συστάσεις της για μια αγροτική πολιτική μετά το Brexit. Το έγγραφο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας της αγοράς, αλλά επιμένει ότι οι άμεσες ενισχύσεις σε ενεργούς αγρότες «πρέπει να παραμείνουν βασικό στοιχείο μιας εσωτερικής αγροτικής πολιτικής».

Άνοιγμα ξένων αγορών

Επιπλέον, η ώθηση της κυβέρνησης να αυξήσει το παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., δημιούργησε ανησυχίες ότι πέρα από την αύξηση της αυτάρκειας της χώρας, οι Βρετανοί αγρότες ενδέχεται να πληγούν από τις φθηνές εισαγωγές. Πολύ περισσότερο που ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα άφηνε το Ηνωμένο Βασίλειο ανοικτό στις εισαγωγές με όρους του ΠΟΕ, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία, όπου το κόστος παραγωγής των αγροτών είναι χαμηλότερο εξαιτίας των ασθενέστερων προτύπων για το περιβάλλον.

[Με πληροφορίες από www.euractiv.gr]

26 October 2017
Banner