Ολοκληρωμένη πρόταση για τις ελληνοποιήσεις από τους Εκτροφείς Βραχυκερατικής Φυλής
Related Articles
Για έλλειψη αξιοπιστίας των στοιχείων του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το υπό συζήτηση ν/σ του ΥΠΑΑΤ για την εξόφληση τιμολογίων του παραγωγού και τη σήμανση προέλευσης σε γάλα και κρέας.
Ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, μολονότι θεωρεί ότι το ν/σ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν οι προβλέψεις του νόμου θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. Ο ίδιος λέει ότι «στη χώρα μας κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εκτρεφόμενων παραγωγικών ζώων» και εξ αυτού του λόγου δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ελληνοποιήσεις. «Το 2016 κατά δήλωση υπήρχαν 751.000 βοοειδή στη χώρα από τα οποία μόνο 89.000 πήγαν στα σφαγεία ενώ θα έπρεπε να πάνε γύρω στις 370.000. Αυτό απλά σημαίνει ότι πρόκειται για όργιο όχι μόνο ελληνοποιήσεων, αλλά εντελώς αδήλωτων σφαγών, και εισαγωγών που καταλήγουν στον καταναλωτή ως ελληνικά προϊόντα. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αλλάξει άμεσα ο τρόπος σήμανσης των παραγωγικών ζώων με μη αφαιρούμενα μέσα».
Παράλληλα, ο κ. Τσαπραΐλης έκανε λόγο για τις άδειες διακίνησης των ζώων, οι οποίες είναι χειρόγραφες, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ετεροχρονισμένες. «Φτάνουν στα σφαγεία οι άδειες αφού το κρέας έχει ήδη καταναλωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διερωτώμενος γιατί οι κρεοπώλες αρνούνται την αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή μηχανή, εφόσον λένε ότι πωλούν ελληνικό κρέας, έθεσε στο στόχαστρο όχι μόνο την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και την απόφαση «να διατηρηθεί φορολογικά το ειδικό καθεστώς για τους αγρότες και να συνεχιστεί η πώληση αγροτικών προϊόντων επί της ουσίας χωρίς παραστατικά», που επιτείνει το πρόβλημα της μη-ιχνηλασιμότητας.
Ο πρόεδρος των Εκτροφέων Βραχυκερατικής Φυλής κατέληξε καταθέτοντας συνοπτικά τις προτάσεις του για να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο κρέας: Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών κυρίως σε σύνορα και σφαγεία. Αλλαγή του τρόπου σήμανσης των παραγωγικών ζώων με μη-αφαιρούμενα μέσα. Ηλεκτρονική καταχώριση με σκάνερ, όχι εισαγωγή στοιχείων από χειριστή, της διακίνησης των ζώων για την παραγωγή αξιόπιστων ισοζυγίων. Καμία διακίνηση χωρίς παραστατικά. Δημιουργία ενός και μόνο ελεγκτικού φορέα με βάση τον ΕΛΟΓΑΚ ο οποίος έχει και την τεχνογνωσία. Αυστηρές κυρώσεις σε όλους: κτηνοτρόφους, μεταποιητές, εμπόρους, αλλά και επίορκους ελεγκτές.
«Στόχος όλων αυτών», είπε, «είναι η αύξηση της ελληνικής ποιοτικής παραγωγής, οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το προϊόν για το οποίο πληρώνουν, και να γνωρίζουν την προέλευσή του, και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι απλά να μην υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό».