Τι είπαν οι φορείς στη Βουλή για την προέλευση σε γάλα και κρέας (βίντεο)

27 September 2017

Τι είπαν οι φορείς στη Βουλή για την προέλευση σε γάλα και κρέας (βίντεο)

Συνεχίστηκε χθες Τρίτη 26/9 στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Για το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει διατάξεις για την εξόφληση των παραγωγών ευπαθών αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών, αλλά και για την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία και του κρέατος στην ταμειακή μηχανή των σημείων λιανικής πώλησης, είχαν χθες την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που είχαν κληθεί να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής, περίπου 25 τον αριθμό.

ΕΔΟΚ: Να ισχύσει και για τους χώρους εστίασης η αναγραφή της προέλευσης

Για λογαριασμό της ΕΔΟΚ, ο πρόεδρός της Λευτέρης Γίτσας εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο αναγραφής της προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή στα σημεία λιανικής πώλησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, «αλλά πρέπει να ισχύσει και για τους χώρους εστίασης κάθε είδους, διότι είναι εξίσου σημαντικές οι ποσότητες κρεάτων που διακινούνται από τις επιχειρήσεις αυτές και η ταμειακή μόνο στα κρεοπωλεία δεν θα έλυνε το πρόβλημα παρά μόνο κατά ένα μέρος». Όσον αφορά το μέτρο της εξόφλησης της αξίας των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Γίτσας επισήμανε ότι «πρέπει να διευκρινιστεί πώς και πότε ο εκδίδων το τιμολόγιο πώλησης θα κοινοποιεί το τιμολόγιο και σε ποιες υπηρεσίες. Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί αν το μέτρο αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ». Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να προβλεφθεί ότι τα τιμολόγια που δεν εξοφλούνται εντός 60 ημερών δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού ή επιστροφής του ΦΠΑ.

ΠΕΚ: Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός;

Ο Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, μιλώντας εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, υπογράμμισε ότι αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία του γάλακτος ότι αρμέχθηκε στην Ελλάδα, μεταποιήθηκε στην Ελλάδα, συσκευάστηκε στην Ελλάδα, δεν θα πάψει να κυκλοφορεί βαφτισμένο προϊόν. Σε σχέση με το κρέας, ο ίδιος τόνισε ότι πέρυσι το Πάσχα τα ρουμάνικα αρνιά κυρίευσαν την ελληνική αγορά, εν τούτοις «σε κανένα κρεοπωλείο δεν πωλήθηκε εισαγόμενο. Αν εσείς είδατε πουθενά και στις επαρχίες και στα χωριά να πωλείται εισαγόμενο, πέστε μου κι εμένα να πάμε να το βρούμε. Όλα ήταν ελληνικά. Και πού οφείλεται ατό; Ο ελεγκτικός μηχανισμός δουλεύει; Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός; Έχει πάρει κατρακύλα η αιγοπροβατοτροφία. Εάν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις και δεν δούμε τα προσωπικά συμφέροντα, τζάμπα συζητάμε». Αναφερόμενος στην εξόφληση του τιμολογίου του παραγωγού εντός 60 ημερών, επισήμανε ότι «εάν στο νομοσχέδιο δεν περάσει να πληρώνουν και τα σούπερ μάρκετ τους μεταποιητές στις 60 ημέρες, θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν οι μικροί μεταποιητές για να εξοφλούν τα τιμολόγια στους παραγωγούς σε 60 ημέρες. Εάν δεν γίνει, οι μικροί τυροκόμοι θα φύγουν από το παιχνίδι, και φεύγοντας αυτοί θα μείνουν λίγοι μεγάλοι να παίζουν μόνοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΕΚ: Ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας “από τον στάβλο στο πιάτο”

«Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,  θέτοντας ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού» ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Τόνισε ότι προοπτικά η χώρα μας θα πρέπει να θεσπίσει προθεσμία πληρωμής η οποία δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής των τροφίμων, ενώ επίσης πρότεινε «η προθεσμία πληρωμής  των 60 ημερών να επιβάλλεται και στη διακίνηση και λιανική  πώληση των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων». Για την αναγραφή της προέλευσης στο γάλα, ο κ. Πεβερέτος ανέφερε ότι «κρίνεται επιβεβλημένη η υποχρεωτική αναγραφή των χωρών προέλευσης, τουλάχιστον της χώρας άμελξης, αντί της ένδειξης "προέλευση Ε.Ε." ή "προέλευση εκτός Ε.Ε."». Για την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή, θεωρεί ότι «είναι  ένα επιβεβλημένο και πολύ σοβαρό πρώτο βήμα και  το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις». Εν τούτοις επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόνοια για το σχεδιασμό, την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας “από τον στάβλο στο πιάτο” σε εθνικό επίπεδο. Έτσι η εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή και της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι επιβεβλημένη, σε συνδυασμό με τα δεδομένα του συστήματος ιχνηλασιμότητας θα κάνουν πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού».

Ενστάσεις της ΠΟΚΚ

Τις ενστάσεις των κρεοπωλών για την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλείων, κατέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, ο οποίος έκανε λόγο για τη διαζευκτική εφαρμογή της αναγραφής προέλευσης κρέατος στα σημεία λιανικής πώλησης (δηλαδή ή στη ζυγιστική μηχανή ή στην ταμειακή μηχανή), αλλά και την επέκταση της αναγραφής προέλευσης και στους χώρους μαζικής εστίασης. Ο ίδιος μίλησε μάλιστα για ένα νομοθέτημα που στοχοποιεί τον παραδοσιακό κρεοπώλη. Δείτε εδώ αναλυτικά την άποψη της ΠΟΚΚ για το θέμα.

Ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε κατά την ακρόαση των φορέων, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

27 September 2017
Banner