30.000 προληπτικοί έλεγχοι από ΓΓΔΕ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

11 July 2016

30.000 προληπτικοί έλεγχοι από ΓΓΔΕ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Story Highlights

  • Στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ) αναγγέλλει η ΓΓΔΕ

Related Articles

«Επιδρομές» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει αναγγείλει με διάφορους τρόπους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκείνο που προβάλλεται περισσότερο είναι ότι υπάρχει και υλοποιείται οργανωμένο σχέδιο για την εντατικοποίηση, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, των προληπτικών ελέγχων. Οι έλεγχοι αυτοί δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό πλάνο για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των προληπτικών ελέγχων. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών προς τις υπηρεσίες που τους διενεργούν. Το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ και μεγάλο αριθμό στοχευμένων τέτοιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ). Κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών και στοχευμένα από τις ΥΕΔΔΕ. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/1997 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

 

Πηγή: https://www.eea.gr/

11 July 2016
Banner
Banner