Νέοι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου – Επόμενο βήμα ΦΠΑ και ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

15 November 2016

Νέοι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου – Επόμενο βήμα ΦΠΑ και ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος κύκλος συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με αρρύθμιστες οφειλές. Η εν λόγω διαδικασία, που πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αφορά 92.958 φορολογούμενους που έχουν μια αρρύθμιστη οφειλή, στα έτη 2014, 2015 και 2016.

Στους συγκεκριμένους δε φορολογούμενους τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα, με το οποίο θα ενημερώνονται για τη διαδικασία και ότι οι συμψηφισμοί είναι «ανοιχτοί» στον λογαριασμό τους στο Taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο βήμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ θα αφορά φορολογούμενους που έχουν τουλάχιστον δύο αρρύθμιστες οφειλές, οι οποίοι επίσης δικαιούνται επιστροφή φόρου, κυρίως ΦΠΑ, ενώ αναμένεται να ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι η δημιουργία νέας ειδικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι υπόχρεοι θα μπορούν μόνοι τους να προχωρούν σε συμψηφισμούς οφειλών τους με επιστροφές φόρων που δικαιούνται.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο σύστημα που υιοθέτησε η ΓΓΔΕ, πέρα από τη συμβολή του στην αύξηση των εσόδων και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, μειώνει τη γραφειοκρατία και γλιτώνει από την ταλαιπωρία δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που μπορεί μεν να οφείλουν στην εφορία τους, όμως από την άλλη πλευρά και το Δημόσιο τους χρωστά.

Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα αποτελούν οι επιστροφές ΦΠΑ που «τελματώνουν» στις ΔΟΥ πάνω από 90 ημέρες αφού καθώς πλησιάζει πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής για τις επιστροφές ΦΠΑ στους υπόχρεους, ενώ το συνολικό ποσό που εκκρεμεί προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, στερώντας από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σημαντική ρευστότητα, η οποία είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το αιτούμενο μάλιστα ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας είναι 933,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 818,5 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.492 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ σε αρκετές περιπτώσεις και πάνω από πέντε χρόνια.

[Πηγή: paseges.gr]

15 November 2016
Banner
Banner