12,3% υψηλότερα από τον Ιανουάριο ο Δείκτης Διεθνών Τιμών Κρέατος του FAO

05 September 2019

12,3% υψηλότερα από τον Ιανουάριο ο Δείκτης Διεθνών Τιμών Κρέατος του FAO

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Αύγουστο, λόγω της απότομης πτώσης στην τιμή σιτηρών και ζάχαρης, σύμφωνα με την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές τροφίμων, διαμορφώθηκε στις 169,8 μονάδες τον Αύγουστο του 2019, μειωμένος κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ είναι αυξημένος κατά 1,1% σε σύγκριση με το επίπεδο του Αυγούστου 2018.

Ο Δείκτης για τις τιμές των σιτηρών παρουσίασε αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στο καλαμπόκι έπεσαν αισθητά λόγω των προβλέψεων για μεγάλη αύξηση συγκομιδής στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας στον κόσμο. Οι τιμές στο σιτάρι βρέθηκαν υπό πίεση, ως αποτέλεσμα της μεγάλης διαθεσιμότητας ποσοτήτων για εξαγωγές.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,5%, και βρίσκεται τώρα 12,3% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Βρίσκεται επίσης 7,8% υψηλότερα από τον Αύγουστο 2018. Η αύξηση του Δείκτη προκλήθηκε από τις υψηλότερες διεθνείς τιμές για το χοιρινό κρέας, την πορεία των οποίων οδηγεί η έντονη ζήτηση για εισαγωγές την οποία εκδηλώνει η Κίνα, όπου η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έχει περιορίσει την εγχώρια παραγωγή. Παρά την ισχυρή εισαγωγική ζήτηση, οι τιμές σε πρόβειο και κρέας πουλερικών παρέμειναν σταθερές, καθώς υπήρξε αυξημένη εξαγωγική προσφορά από τις βασικές χώρες παραγωγής. Ενώ το διεθνές εμπόριο βόειου κρέατος παρέμεινε ακμαίο, οι τιμές του σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την εξασθένιση των εθνικών νομισμάτων μερικών μεγάλων χωρών εξαγωγής βόειου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

Ανοδικά οι τιμές στο ευρωπαϊκό χοιρινό

Στο μεταξύ, οριακά ανοδικά κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές στο ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας, καθώς αυξήθηκαν 0,1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στη μέση τιμή των 182,6ευρώ/100κιλά βάρος σφάγιου. Αυτό το επίπεδο τιμής ήταν 3,8% υψηλότερο από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και 19% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

05 September 2019
Banner
Banner