12% αύξηση εξαγωγών κρέατος της Ε.Ε. στην Ιαπωνία, ένα έτος μετά τη διμερή εμπορική συμφωνία

31 January 2020

12% αύξηση εξαγωγών κρέατος της Ε.Ε. στην Ιαπωνία, ένα έτος μετά τη διμερή εμπορική συμφωνία

Η 1η Φεβρουαρίου 2020 σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Ιαπωνίας (EPA) και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της εμπορικής συμφωνίας οι διαπραγματεύσεις για την οποία ξεκίνησαν από το 2013.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες από την εφαρμογή της συμφωνίας, οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,3% την ίδια περίοδο.

Σε ορισμένους τομείς παρατηρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα:

- Οι εξαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 12%, με αύξηση 12,6% στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, ενώ οι εξαγωγές κατεψυγμένου βοδινού τριπλασιάστηκαν.
- Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10,4% (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 47% των εξαγωγών βουτύρου).
- Οι εξαγωγές ποτών αυξήθηκαν κατά 20%, με αύξηση των εξαγωγών κρασιού κατά 17,3%.

Η Συμφωνία με την Ιαπωνία προσφέρει νέες εξαγωγικές ευκαιρίες για τις ενωσιακές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Καταργεί τη συντριπτική πλειονότητα των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που επιβάλλονταν ετησίως στις εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία. Με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς στο 97% των αγαθών που εισάγει από την Ε.Ε. και οι ετήσιες συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά σχεδόν 36 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των ιδιαίτερα ωφελημένων από τη Συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας, είναι το ιρλανδικό βόειο κρέας. Το ιρλανδικό συμβούλιο τροφίμων Bord Bia προωθεί βόειο κρέας στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, σε μια εκστρατεία που επιδιώκει να αναδείξει στην Ιαπωνία τα υψηλά πρότυπα της Ευρώπης όσον αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Χάρη στην εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, οι δασμοί στο βόειο κρέας θα μειωθούν σταδιακά στο 9%. Αυτό σημαίνει ότι το ιρλανδικό βόειο κρέας θα πωληθεί σε ανταγωνιστικές τιμές.

31 January 2020
Banner
Banner