ΗΠΑ: Σχέδιο 1 δισ. δολ. για τόνωση του ανταγωνισμού με υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων κρέατος

05 January 2022

ΗΠΑ: Σχέδιο 1 δισ. δολ. για τόνωση του ανταγωνισμού με υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων κρέατος

1 δισεκατομμύριο δολάρια δεσμεύει η κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να στηρίξει τους μικρούς μεταποιητές και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στο κρέας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meat+poultry, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευρύνει την παραγωγική δυνατότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επένδυση θα έχει τη μορφή χρηματοδότησης σχεδίων, παρέμβασης με υποστήριξη δανείων για εξοπλισμό και ψυκτικούς θαλάμους, επένδυσης σε τεχνική βοήθεια και Έρευνα&Ανάπτυξη, αλλά και διευκολύνσεων στο επίπεδο του εργατικού δυναμικού ώστε οι μικρές και πολύ μικρές μονάδες να συμβαδίζουν με τη ζήτηση.

Είναι γνωστή η αντίθεση που είχε ο Λευκός Οίκος με τις μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, τις οποίες προ μηνών κατηγόρησε για την αύξηση των τιμών στο κρέας. Το επιτελείο του Προέδρου Μπάιντεν επέμενε μάλιστα να αναφέρεται στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες κρέατος που ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς βόειου κρέατος, και ακολουθούν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές με συνέπεια «τα τελευταία πέντε χρόνια, το μερίδιο των αγροτών στην τιμή του βοείου κρέατος μειώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο —από 51,5% σε 37,3%— ενώ η τιμή του στη λιανική έχει αυξηθεί». Στο πλαίσιο αυτό, της διεύρυνσης του ανταγωνισμού πρέπει να κατανοηθεί και η επένδυση του 1 δισ. δολ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τώρα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει την εντολή να ενεργήσει προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβαση των αγροτών στις αγορές, να υποστηριχθούν εναλλακτικά συστήματα διανομής τροφίμων (όπως οι αγορές αγροτών) και η ανάπτυξη προτύπων και ετικετών ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν προϊόντα προερχόμενα από δίκαιο εμπόριο που σέβεται τον κόπο του αγρότη και κτηνοτρόφου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Αρχές σκοπεύουν να δημιουργήσουν δομές και διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και άλλους παραγωγούς να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νόμων.

Από την πλευρά της η βιομηχανία κρέατος εξακολουθεί να αντιδρά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Το North American Meat Institute (NAMI) σημείωσε μάλιστα για τις τιμές στη λιανική, ότι «αντανακλούν την προσφορά και τη ζήτηση σε μια υγιή αγορά», και ότι η αιτία για τις αυξημένες τιμές είναι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, το αυξημένο κόστος εισροών, το αυξημένο κόστος ενέργειας και τα προβλήματα στις μεταφορές. «Ήρθε η ώρα για τον Λευκό Οίκο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη βιομηχανία κρέατος ως αποδιοπομπαίο τράγο για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της βιομηχανίας.

05 January 2022
Banner
Banner