Χρήσιμα πορίσματα από το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ στα Ιωάννινα
Related Articles
Με εξαιρετική επιτυχία και με την συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, θεσμικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ με θέμα : «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» το οποίοπραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα.
Οι 25 διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ελλάδα, τοποθετήθηκαν επάνω στα κρίσιμα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος για την βιωσιμότητα, την μεταποίηση, την επισιτιστική ασφάλεια, τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ανταποκριθούν συλλογικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι οποίες θα γίνονται διαρκώς και πιο πιεστικές.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Άρης Κασσής, ο Προέδρος της ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Κρέατος & Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚΚ) Γιάννης Φασουλάς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Γιώργος Διδάγγελος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΣΕΖΥΠ) Vincenzo Chirico, o Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου του ΕΦΕΤ Μιλτιάδης Ζήκος, η Γενική Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ Ηλιάνα Τσολιού & η τέως Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Αγγελική Οικονόμου.
Στην εναρκτήρια Ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Συνδέσμου κατά την 47χρονη διάρκειά του, την υφιστάμενη κατάσταση στη μεταποίηση και βιομηχανία του τομέα καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ενώ αντίστοιχα η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος Δρ. Βένη Γκίζα την σημαντική επιστημονική και τεχνοκρατική δραστηριότητα του ΙΠΚ.
Ακολουθούν οι τέσσερις ενότητες του Συνεδρίου με τους συντονιστές και τους ομιλητές τους:
1. Η υπεραξία του κρέατος και η συμβολή της βιομηχανίας του στην ελληνική οικονομία. Συντονίστρια η Γενική Γραμματέας του ΣΕΒΕΚ κα Δέσποινα Μπακιρλή και ομιλητές οι Κων/νος Βαμβακάς, Νίκος Καλλιώνης, Γιάννα Καραμήτσα, Στέφανος Κομνηνός & Έλλη Τσιφόρου.
2. Πρωτογενής τομέας, ευζωία, περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα. Συντονιστής ο Δ/ντης του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Θεόδωρος Καλλίτσης και ομιλητές οι Γεώργιος Αρσένος, Vincenzo Chirico, Γεώργιος Διδάγγελος, Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, Γιάννης Σκούφος & Νίκος Σολωμάκος.
3. Διασφάλιση ποιότητας, καινοτομία και σύγχρονες τεχνολογίες στην διαδικασία παραγωγής. Συντονίστρια η κα Κυριακή Λαμπροπούλου, Προϊστάμενη Τομέα Διασφάλισης Ποιότητας & Ελέγχων Λειτουργίας THE MART, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΑΔΑ, τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και ομιλητές οι Βασίλειος Αρβανιτίδης, Suzuki Kenji, Παναγιώτης Κατοίκος, Ευάγγελος Οικονόμου, Απόστολος Πατσιάς, Παναγιώτης Σκανδάμης, & Ειρήνη Σχοινά.
4. Διατροφική αξία & Γαστρονομία κρέατος. Συντονίστρια η κα Ελευθερία Μασούρα, υπεύθυνη marketing & επικοινωνίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και ομιλητές οι Ιωάννης Αμβροσιάδης, Ευγένιος Κατσανίδης, Αθανάσιος Μπλάνας & Χριστίνα Πάνου.
Εκτενείς συζητήσεις και ένας πλούτος τοποθετήσεων και προτάσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων πιο πάνω θεματικών πάνελ, σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Ποιος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής κρέατος και ποια τα διατροφικά του πρότυπα
- Σε ποια παραγωγικά συστήματα τροφίμων θα στοχεύσουμε στο μέλλον
- Ποια τα ολιστικά συστήματα παραγωγής κρέατος με άξονα και γνώμονα την υγεία
- Ποιες οι τεχνολογίες ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των τροφίμων για εξατομικευμένη παραγωγή και διατροφή
- Αξιολόγηση των προϊόντων κρέατος με βάση το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης nutriscore
- Κτηνοτροφικός τομέας και βιωσιμότητα
- Τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμοί στην βιομηχανία κρέατος και παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα
- Ποιες οι κυρίαρχες τάσεις της αγοράς, ποιες ξεχωρίζουν ως προς την αγοραστική απόφαση και συμπεριφορά του καταναλωτή
- Ο ρόλος του μάρκετινγκ στην σχέση και επικοινωνία με τον καταναλωτή των προϊόντων κρέατος
- Νέες τάσεις εκτίμησης της ποιότητας και ασφάλειας του τομέα επεξεργασίας κρέατος
- Τι κρέας παράγει η χώρα μας στα διάφορα συστήματα εκτροφής και τι ισχύει αναφορικά με το επίπεδο ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων
- Ποια ελληνικά παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας μπορούν να κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ
- Χρηματοδοτικά εργαλεία & προγράμματα ενίσχυσης μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας κρέατος για την αύξηση της παραγωγικότητας ή/και της ανταγωνιστικότητάς τους
- Ποια η κατάσταση της ελληνικής χοιροτροφίας και ποια η επίδραση της ευζωίας στην ποιότητα κρέατος
- Είναι ο βιγκανισμός απειλή για τον κτηνοτροφικό τομέα?
- Αντίληψη των καταναλωτών για την επισήμανση τροφίμων σχετικά με τα αλλεργιογόνα
- Κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού και υγιεινή διατροφή
- Προκλήσεις της πτηνοτροφίας σε σχέση με την ευζωία και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος
- Φορείς ελέγχου και νομοθεσία τροφίμων, χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές
- Υπάρχει καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας της αγοράς κρέατος και τι μένει να δούμε στο μέλλον ?
Τα αναλυτικά Πρακτικά του Συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα προσεχώς, ενώ το μαγνητοσκοπημένο υλικό θα ανέβει σύντομα στην ιστοσελίδα καθώς και στο κανάλι YouTube του ΣΕΒΕΚ.
Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ ευχαριστούν τους EXCECUTIVE ΧΟΡΗΓΟΥΣ: bioMerieux & MAKELIS, ΑΡΓΥΡΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ : TFT & ΠΙΝΔΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: CARNEL AE, ΕλVIDA, FOOD MAKER, PROVIL, QACS Labs, VKPREMIUM, ΚΑΣΣΙΔΗΣ ΑΕ, ΣΕΖΥΠ & FOODWAYS, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, MEAT NEWS, MEAT PLACE, THE GRILL, ΑΓΡΟΝΕΑ, ΑΓΡΟBUS, ΨΗΤΟ.