Τροχοπέδη στην παραγωγή χοιρινού κρέατος – Μείωση και των εξαγωγών στην Ε.Ε.

04 July 2023

Τροχοπέδη στην παραγωγή χοιρινού κρέατος – Μείωση  και των εξαγωγών στην Ε.Ε.

Οι τιμές-ρεκόρ των χοίρων θα μπορούσαν να είναι κίνητρο για να επεκτείνουν οι αγρότες τις φάρμες του, όπως π.χ. η Carole Joliff, στη Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο κόστος, οι εξάπλωση της νόσου των χοίρων, οι αλλαγές στους κανονισμούς για την κτηνοτροφία, φέρουν μακροπρόθεσμα πτώση της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που μέχρι τώρα ήταν στην κορυφή των εξαγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Προχωράμε τυφλά», είπε η Joliff, η οποία διαθέτει φάρμα με χοίρους στη Βρετάνη της Γαλλίας. «Θα θέλαμε να επενδύσουμε αλλά δεν ξέρουμε πού πάμε».

Οι τιμές των χοίρων εκτινάχθηκαν στα ύψη στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς η παραγωγή μειώθηκε και έτσι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας του υψηλού κόστους των σιτηρών και της ενέργειας. Έτσι, οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι παρ’ ότι οι τιμές είναι υψηλές, δεν ενδιαφέρονται να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να μειωθεί για δεύτερο έτος το 2023, πτώση που αγγίζει το 10%, ενώ η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είναι μια δομική αλλαγή», δήλωσε ο Jean-Paul Simier, αναλυτής κρέατος και συνεργάτης της γαλλικής επιθεώρησης εμπορευμάτων Cyclope. «Είναι μια αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής παραγωγής».

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. έχει πληγεί την τελευταία δεκαετία από ένα ρωσικό εμπορικό εμπάργκο, την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και την πανδημία Covid-19. Μετά την ανάκαμψη από αυτές τις κρίσεις και με τη βοήθεια της ανόδου της κινεζικής ζήτησης, οι πιέσεις στους Ευρωπαίους παραγωγούς φαίνεται να φθάνουν στα άκρα.

Οι αγρότες φοβούνται ότι η αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε. για την κτηνοτροφία, η οποία μπορεί να καταργήσει σταδιακά τα κλουβιά και να επεκτείνει τα όρια βιομηχανικής ρύπανσης σε περισσότερες φάρμες, θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην Ε.Ε. από τις εξαγωγές και τις εγχώριες αγορές.

Ο πιθανός αντίκτυπος των αλλαγών που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το επόμενο έτος είναι ασαφής. καθώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παλεύουν με μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιθυμεί να προχωρήσει στους στόχους βιωσιμότητας.

Το γερμανικό ινστιτούτο γεωργικών ερευνών EuroCARE και το αντίστοιχο της Ουγγαρίας, AKI, σε μια μελέτη για τον αγροτικό όμιλο της Ε.Ε. Copa-Cogeca, εκτιμούν ότι ο γρήγορος τερματισμός των εγκαταστάσεων για χοιρομητέρες έως το 2025 θα μειώσει την παραγωγή χοιρινού κρέατος κατά σχεδόν ένα τέταρτο και θα αυξήσει τις τιμές σχεδόν στο μισό, σε σύγκριση με 8% και 11 %, αντίστοιχα, μέχρι το 2035.

Όποιοι και αν είναι οι τελικοί κανονισμοί, οι αναλυτές αναμένουν ότι η βιομηχανία θα αντικατοπτρίζει μια κοινωνία που εστιάζει στην καλή διαβίωση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κόστος στη συνολική αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος», δήλωσε ο Justin Sherrard, στέλεχος της Rabobank. «Είναι λογικό να δούμε μείωση του όγκου σε 5-10 χρόνια».

Υψηλές τιμές – χαμηλές εξαγωγές

Ο τομέας του χοιρινού κρέατος της Γερμανίας έχει ήδη συρρικνωθεί μετά το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) που μείωσε τις εξαγωγές από το 2020, καθώς βασικές αγορές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία έκλεισαν τις πόρτες τους.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος από τα σφαγεία της Γερμανίας μειώθηκε σχεδόν κατά 10% πέρυσι, επιταχύνοντας την πτώση από το 2016 σε σχεδόν 20%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η γερμανική βιομηχανία δέχτηκε, επίσης, πίεση να βελτιώσει τις εργασιακές πρακτικές και αντιμετωπίζει απότομη πτώση στην κατανάλωση κρέατος, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση χοιρινού κρέατος να μειώνεται κατά ένα τέταρτο μεταξύ 1997 και 2022, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία τροφίμων BLE.

Άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής στην Ε.Ε. έχουν μείνει ανέγγιχτες από την πανώλη των χοίρων μέχρι στιγμής ή έχουν δει τη ζήτηση χοιρινού κρέατος να διατηρείται καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής.

Στη Δανία, που επικεντρώνεται στις εξαγωγές, ο αριθμός των κοπαδιών χοίρων είναι ο μικρότερος των τελευταίων 25 ετών, με τον Klaus Kaiser του ερευνητικού ινστιτούτου γεωργικών προϊόντων διατροφής Seges να σημειώνει ότι η κερδοφορία του αγροκτήματος δεν έχει ακόμη ανακάμψει.

Στην Ολλανδία, ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 9% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις εκπομπές αζώτου από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η παραγωγή της Ισπανίας έχει επηρεαστεί λιγότερο, επωφελούμενη εν μέρει από την απώλεια του εξαγωγικού εμπορίου της Γερμανίας. Αλλά το αυξανόμενο κόστος και ο αντίκτυπος μιας άλλης επιδημίας ασθένειας των χοίρων περιόρισε επίσης την παραγωγή χοίρων εκεί από πέρυσι.

Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Η Danish Crown ανακοίνωσε τον Απρίλιο το κλείσιμο ενός μεγάλου σφαγείου λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ενώ αρκετά γερμανικά εργοστάσια συσκευασίας κρέατος σχεδιάζουν να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγική ικανότητα.

Στη Γαλλία 17 μικροί μεταποιητές χοιρινού κρέατος βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία λόγω οικονομικών δυσκολιών, καθώς αγωνίζονται να μετακυλίσουν το υψηλό κόστος στους λιανοπωλητές που απορροφούν τον πληθωρισμό των τροφίμων, δήλωσε ο βιομηχανικός όμιλος FICT.

Στις εξαγωγές, οι μη ανταγωνιστικές τιμές και η χαμηλότερη παραγωγή στην Ε.Ε. αφήνουν περισσότερο χώρο στους προμηθευτές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καλύψουν τη ζήτηση από την Κίνα.

«Η Ευρώπη θα είναι λιγότερο επικεντρωμένη στις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές», δήλωσε ο Sherrard της Rabobank.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε. το χοιρινό παραμένει φθηνότερο από το βόειο κρέας ή το αρνί και οι σπεσιαλιτέ όπως το μπέικον, το jamon serrano και το προσούτο εξακολουθούν να είναι αγαπημένα για πολλά νοικοκυριά.

Αλλά μια πληθωριστική οικονομία μπορεί να κάνει τους καταναλωτές λιγότερο έτοιμους να δεχτούν τις αυξανόμενες τιμές χοιρινού κρέατος και να εμβαθύνει τη στροφή προς το κοτόπουλο ως φθηνότερη και πιο βολική επιλογή.

«Οι προοπτικές για τη χοιροτροφία στη Γερμανία και την Ε.Ε. γενικά δεν είναι καλές», δήλωσε ο Tim Koch, αναλυτής κρέατος στη γερμανική εταιρεία συμβούλων AMI.

Πηγή: reuters.com

04 July 2023
Banner
Banner