Το υπερβολικό κόστος παραγωγής απειλεί το μέλλον των κτηνοτρόφων

10 October 2022

Το υπερβολικό κόστος παραγωγής απειλεί το μέλλον των κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κτηνίατρος κ. Αλέκος Στεφανάκης συνέβαλε στον υπολογισμό του σημερινού κόστους παραγωγής, με σχετικά παραδείγματα.

«Ένα ρεζερβουάρ ενός αγροτικού θέλει περίπου 80 με 100 ευρώ για να γεμίσει με πετρέλαιο κίνησης. Καταρχήν να πούμε ότι η τιμή του πετρελαίου πλέον είναι ακριβότερη από την τιμή του γάλακτος. Έχουν σηκωθεί τα πόδια και χτυπούν το κεφάλι μέχρι τελικής πτώσεως. Άρα, έχουμε και λέμε: Πρέπει να πουλήσει ο κτηνοτρόφος 100 λίτρα γάλα για να γεμίσει το αγροτικό του με πετρέλαιο. Και πόσα κιλά κρέας; Περίπου 2 αρνιά!».

Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως αναφέρει ο Αλέκος Στεφανάκης: «Στην πτηνοτροφία για να πάρουμε ένα αβγό χρειαζόμαστε 150 γραμμάρια ζωοτροφής την ημέρα»«Μία ντόπια προβατίνα των 40 κιλών, χωρίς να έχει γεννήσει, άρα χωρίς να μας δίδει γάλα, θέλει ένα κιλό ζωοτροφής κάθε μέρα… Άρα μία ντόπια προβατίνα, χωρίς να μας προσφέρει γάλα, μόνο για τη συντηρήσουμε, θέλει 360 κιλά ζωοτροφής κάθε χρόνο. Από ’κει και πέρα, για κάθε κιλό γάλα που βγάζει, θέλει μισό κιλό ζωοτροφής. Αν βγάλει δηλαδή 100 κιλά γάλα, πρέπει να της δώσουμε 400 κιλά ζωοτροφής».

«Με λίγα λόγια, φτάνει τα 200 ευρώ το κόστος της διατροφής για να καλύψουμε την ανάγκη μιας προβατίνας που θα μας δώσει 100 κιλά γάλα», λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, κάνοντας λόγο πλέον για δυστοπικό μέλλον.

«Ένας κτηνοτρόφος, λοιπόν, που έχει κλειστά τα ζώα του στη στάνη και αγοράζει σανό και ζωοτροφή, δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσει ακόμα και αν το γάλα του το πληρωθεί στα 2 ευρώ», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. «Όταν, όμως, έχει τον δικό του βοσκότοπο και κάνει περιτροπική βόσκηση, χρειάζεται να πληρώσει μόνο τη συμπληρωματική ζωοτροφή και πέφτει το κόστος στο μισό»…

Με 80 έως 100 κιλά γάλα και 2 ολόκληρα αρνιά γεμίζει ο κτηνοτρόφος το ρεζερβουάρ του κτηνοτροφικού του αυτοκινήτου με πετρέλαιο κίνησης, ξοδεύοντας το ποσό των 100 ευρώ.

Με την τιμή του 1,20 ευρώ το λίτρο στο πρόβειο γάλα και των 4 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αν υπολογίσουμε το συνολικό κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, η παραγωγική διαδικασία σήμερα είναι μάλλον από δύσκολη έως σχεδόν αδύνατη!

Πόσα κιλά γάλακτος πρέπει να πουλήσει ο βοσκός για να αγοράσει ένα κιλό ζωοτροφή; «Αν υπολογίσουμε ότι το ένα σακί συμπυκνωμένης ζωοτροφής κάνει γύρω στα 22 ευρώ, χρειάζονται πάνω από 20 κιλά γάλα με την τιμή του 1,20 ευρώ το κιλό για να αγοραστεί το ένα σακί. Η αναλογία σε κρέας: Πρέπει ο κτηνοτρόφος, για να αγοράσει από 2 έως 2,5 σακιά, να πουλήσει ένα αρνί ολόκληρο βάρους 9 κιλών με τιμή 6 ευρώ το κιλό», υπολογίζει λέει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ διευκρινίζει τα εξής: «Μιλάμε πάντοτε για συμπυκνωμένη ζωοτροφή. Στο μεταξύ όλη η βιωσιμότητα παίζεται στο κατά πόσο θα μπορέσει ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσει φτηνό σανό. Και βέβαια την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιομηχανία ζωοτροφών έχει απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος του κόστους των ζωοτροφών».

Πηγή: zarpanews.gr

10 October 2022
Banner
Banner