Το ανέξέλεγκτο κέρδος των επιχειρήσεων, ενισχύει τον πληθωρισμό των τροφίμων

08 May 2023

Το ανέξέλεγκτο κέρδος των επιχειρήσεων, ενισχύει τον πληθωρισμό των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν ανησυχητικά ανοδική τάση και μάλιστα το παράδοξο είναι πως οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί αρκετά, ενώ οι τιμές των παραγωγών παραμένουν χαμηλές.

Σχετικά με αυτόν τον προβληματισμό τοποθετείται ο Χαμντί Ουλουκάγια, διευθύνων σύμβουλος της Chobani (γνωστός από την προώθηση της καμπάνιας «Greek yoghurt» στους Αμερικανούς) λέγοντας πως οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση για το ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, ενώ αναρωτιέται «αν οι εταιρείες αυτές υποκύπτουν στις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς που απαιτούν να παρουσιάζουν διαρκώς ανάπτυξη και “δυνατά” νούμερα». O Χ. Ουλουκάγια υποστηρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στις εταιρείες και συγκεκριμένα αναφέρει: «Προφανώς και θα μετακυλήσουν κάποιες από τις αυξήσεις στις τιμές στους πελάτες, όταν όμως οι τιμές υποχωρούν αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές των προϊόντων».

Είναι σημαντικό να πούμε πως παρ’ ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να υφίσταται, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών όλο και διογκώνονται, με την υπερτιμολόγηση να είναι ένα βασικό μέσο, αφού ούτε αυξήσεις μισθών έχουμε, ούτε οι πρώτες ύλες ακριβαίνουν.

Όπως αναφέρει το EEA, «λεγόμενος «πληθωρισμός της απληστίας» (greedflation) είναι ακριβώς αυτό: Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν γρήγορα τις τιμές για να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές και να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ στη συνέχεια… “καθυστερούν” να μειώσουν τις τιμές όταν ξεκινούν να υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις – αν δηλαδή τις μειώσουν καθόλου. Οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδίως των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, οι εθνικές οικονομίες κλήθηκαν να διαχειριστούν το υψηλότερο κόστος εργασίας μετά τις διαταραχές της πανδημίας Covid, ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων παρέμειναν σε υψηλά – αν όχι σε επίπεδα ρεκόρ – καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022».

Οικονομικά στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχονται πως ο πληθωρισμός οφείλεται καθαρά στα περιθώρια κέρδους που έχουν μεγιστοποιηθεί στην Ευρωζώνη, ενώ υποστηρίζουν πως αυτή η κατάσταση δεν θα αποκατασταθεί άμεσα. Μάλιστα, η γερμανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Allianz προβλέπει πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεισφέρουν σχεδόν το 30% του ευρωπαϊκού πληθωρισμού φέτος – από 15% το 2021.

Πηγή: Fortune, eea.gr

08 May 2023
Banner