ΙΕΛΚΑ: Οι τιμές δεν θα επανέλθουν στην προ κρίσης κατάσταση

08 December 2022

ΙΕΛΚΑ: Οι τιμές δεν θα επανέλθουν στην προ κρίσης κατάσταση

Το κόστος της ακρίβειας δυσκολεύει τους καταναλωτές και οι προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, μάλλον αποβαίνουν άκαρπες, έστω κι αν προετοιμάζεται το εορταστικό καλάθι, προσαρμοζόμενο στα έθιμα της εποχής με αμιγώς χριστουγεννιάτικα εδέσματα, π.χ. βασιλόπιτες και λοιπά εποχικά γλυκίσματα, αλλά και σοκολάτες, ενώ εκτιμάται ότι θα ενταχθεί και το μοσχαρίσιο κρέας. Το εορταστικό καλάθι θα έχει περιορισμένη διάρκεια, ενδεχομένως μέχρι τη γιορτή των Θεοφανίων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, ο γ.γ. του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, από το διαδικτυακό βήμα του 13ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ «The agile retail Era: Doing business in extreme environment», επισημαίνει: «Η οικονομική ιστορία έχει αποδείξει ότι οι τιμές δεν επιστρέφουν ποτέ στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησαν. Είναι σαφές αυτό. Αυτό ονομάζεται στην οικονομική επιστήμη ακαμψία των τιμών προς τα κάτω. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί μερικώς όταν παρέλθει η ενεργειακή κρίση και εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, κάτι που δεν φαίνεται πολύ σύντομα, είναι ότι θα έχουμε μια εξομάλυνση των τιμών και ένα κομμάτι των ανατιμήσεων θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν θα μπορέσουμε όμως ποτέ να φτάσουμε τα επίπεδα τιμών προ αυτής της κρίσης, το επίπεδο δηλαδή του Ιουνίου 2021, όταν και ξεκίνησε ο κύκλος πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας του ανοίγματος της αγοράς μετά την κρίση Covid 19».

Εν τω μεταξύ, το «καλάθι του νοικοκυριού» κάθε αλυσίδας βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών της ΔΙΜΕΑ. «Έχουμε ήδη στείλει σε κάποιες αλυσίδες εκθέσεις ελέγχου με προτεινόμενα πρόστιμα για ορισμένα προϊόντα. Ευτυχώς όχι μεγάλα, σχετικά μικρά πρόστιμα, κάτω από το όριο των 50.000 ευρώ που θα επέβαλε η νομοθεσία τη δημοσιοποίηση του ονόματος της αλυσίδας. Αλλά πάντως σε κάποια προϊόντα ακόμα και μέσα στο καλάθι βρήκαμε παραβίαση του περιθωρίου κέρδους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι απαράδεκτο οικονομικά, είναι απαράδεκτο ηθικά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, πάντως, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και πως τώρα τα κλιμάκια του φορέα βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου.

08 December 2022
Banner
Banner