ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΒΤ: Μέτρα ανάκαμψης στον κλάδο της βιομηχανίας Τροφίμων

29 June 2022

ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΒΤ: Μέτρα ανάκαμψης στον κλάδο της βιομηχανίας Τροφίμων

Η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής  που αντιμετωπίζει και η βιομηχανία Τροφίμων, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών και στα υλικά συσκευασίας καθώς και οι επιπτώσεις όλων αυτών, σε συνδυασμό με τις ανοιχτές τιμές στην προμήθεια των πρώτων υλών και την απρόβλεπτη εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας που δημιουργούν και εντείνουν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο της βιομηχανίας ήταν τα αντικείμενα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε, στις 28/6/22, ανάμεσα στον βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτη και της βουλεύτριας Καστοριάς και αν. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου, με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Από τη μεριά του ΣΕΒΤ συμμετείχαν: Γ. Γιώτης (πρόεδρο), Γ. Αντωνιάδης (αντιπρόεδρος) Α’, Σ. Λοΐζος (αντιπρόεδρος) Β’, Ε. Καραμολέγκος (γενικός γραμματέας), Α. Οικονόμου (ταμίας), Ν. Εμμανουηλίδης (μέλος), Α. Κίκιζα (μέλος), Α. Παπανικολάου (μέλος) και Β. Παπαδημητρίου (γενική διευθύντρια).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό της τάξης 6-7% των αυξήσεων έχει περάσει στον καταναλωτή  ενώ η πτώση της κατανάλωσης είναι πλέον σαφής. Παρ' όλο που προς το παρόν δεν διαφαίνεται κρίση επάρκειας και δεν παρατηρούνται  ελλείψεις,  η ζήτηση αρχίζει να παρουσιάζει κάμψη. Οι καταναλωτές εκταμιεύουν περισσότερα χρήματα για την αγορά λιγότερων προϊόντων.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα τρόφιμα, η διατροφική επισήμανση, η επάρκεια εργατικού δυναμικού  και η ανακύκλωση συσκευασιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν την κρισιμότητα του κλάδου στην επάρκεια τροφίμων, αλλά και τη σημαντική συμμετοχή του στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων ώστε ολόκληρη η αλυσίδα τροφίμων, από τον παραγωγό και τη βιομηχανία μέχρι τον καταναλωτή,  να προστατευτεί από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, ενώ απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για τον αγροδιατροφικό τομέα που να απαντάει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στην ανάπτυξη του Κλάδου και ασφαλώς με αναπροσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, με κατάλληλες κρατικές ενισχύσεις και με μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, συμφωνήθηκε συνέχεια της συνεργασίας με την ανταλλαγή προτάσεων ώστε να προταθούν λύσεις άμεσες και εφικτές που θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη δύσκολη κατάσταση που έρχεται από τον προσεχή χειμώνα.

29 June 2022
Banner
Banner