Νέα ενεργή μεμβράνη συσκευασίας από Έλληνες επιστήμονες που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χοιρινού κρέατος

04 January 2024

Νέα ενεργή μεμβράνη συσκευασίας από Έλληνες επιστήμονες που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χοιρινού κρέατος

Η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων θα είναι πάντα ζητούμενο και η επιστήμη, εργαζόμενη προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να ενισχύσει τη διάρκεια ζωής τους, διερευνά μεταξύ άλλων και νέες τεχνικές συσκευασίας, ώστε να μειωθεί και η χρήση πρόσθεστων και συντηρητικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία τροφίμων.

Ο συγκεκριμένος τύπος συσκευασίας ονομάζεται «ενεργή συσκευασία τροφίμων», ενώ η αντικατάσταση των πρόσθετων και των συντηρητικών συσκευασίας τροφίμων με βιοβασισμένες αντιοξειδωτικές/αντιβακτηριακές ενώσεις αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την τάση της βιοοικονομίας και της νανοτεχνολογίας. 

Επιστήμονες από το Καποδιστριακό Παναπιστήμιο αλλά και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μελετώντας αυτά τα βήματα δημιούργησαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας με νανοϋβρίδιο ενεργού άνθρακα (AC) από κατακάθια καφέ και θυμόλη (TO) από έλαιο θυμαριού. Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν χοιρινά φιλέτα της εταιρείας Αϋφαντής.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, η μεμβράνη εμφάνισε 230% υψηλότερο φράγμα νερού/ατμών και 1928% χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου από το καθαρό φιλμ και είχε υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Όλα αυτά δίνουν ως αποτέλεσμα μία παράταση 2 ημέρων στη διάρκεια ζωής του χοιρινού φιλέτου.

Πηγή: cibum.gr

04 January 2024
Banner
Banner