Συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία της EFSA κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

25 May 2023

Συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία της EFSA κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία η οποία προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο ΕΦΕΤ ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέτος σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Η εκστρατεία αφορά την καμπάνια #StopASF, η οποία λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με την ΑΠΧ ώστε να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕFSA έχει ως εξής:

«Την τελευταία δεκαετία, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τομέα χοιροτροφίας και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.

Η εκστρατεία #StopASF ενθαρρύνει τους χοιροτρόφους, συστηματικών και μη εκτροφών, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς να «εντοπίζουν, αποτρέπουν, αναφέρουν» περιπτώσεις ΑΠΧ σε χοίρους και αγριόχοιρους. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες ενώ, στην Ελλάδα, την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το 2022, ο αριθμός των εστιών ΑΠΧ σε πληθυσμούς χοίρων και αγριόχοιρων μειώθηκε σημαντικά σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέας έκθεση που δημοσιεύθηκε από την EFSA. Ωστόσο, η ΑΠΧ επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα και την Τσεχία και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, όπως η Σερβία και η Μολδαβία. Εντοπίστηκε και στη Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά το 2022».

Η καμπάνια της EFSA

25 May 2023
Banner