Συμμαχία ενάντια στη Σπατάλη Τροφίμων

24 September 2025

Συμμαχία ενάντια στη Σπατάλη Τροφίμων

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2025, η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων (29/09), όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ.

Στόχος είναι η μείωση της σπατάλης κατά 50% έως το 2030, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ορθή αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Η δύναμη της συνεργασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη που έθεσε νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στην Ελλάδα, ήδη 85 φορείς, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και οργανώσεις συνεργάζονται στη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσα από εκπαίδευση, καινοτομία, έρευνα και κοινωνικές δράσεις στηρίζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες, ενισχύουν την αλληλεγγύη και δείχνουν τον δρόμο προς μια βιώσιμη καθημερινότητα.

Ο ρόλος μας ως καταναλωτές

Το πιο σημαντικό κομμάτι της λύσης όμως είμαστε εμείς. Αν και δεν το συνειδητοποιούμε, το 50% της σπατάλης τροφίμων ξεκινά από τα σπίτια μας. Μερικές απλές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά:

  • Καλύτερος προγραμματισμός αγορών.
  • Σωστή αποθήκευση τροφίμων.
  • Δημιουργική χρήση των υπολοίπων γευμάτων.

Με αυτά τα μικρά βήματα εξοικονομούμε χρήματα, μειώνουμε τα απορρίμματα και συμβάλλουμε στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.

Η σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα

Στη χώρα μας χάνονται πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων τον χρόνο, ενώ το 11,2% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Το παράδοξο είναι ξεκάθαρο: άλλοι πετούν, ενώ άλλοι στερούνται τα βασικά.
Πηγή: cibum.gr

24 September 2025
Banner