Μεταξύ συγκομιδής και λιανικής, η σπατάλη τροφίμων

05 January 2024

Μεταξύ συγκομιδής και λιανικής, η σπατάλη τροφίμων

Related Articles

Ο ΟΗΕ, με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Σπατάλης των Τροφίμων, το 2023, προέτρεψε τους καταναλωτές, τις τοπικές και εθνικές Αρχές και τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις ενέργειες και στην πρόοδο που αφορά λύσεις για την απώλεια των τροφίμων.

Καθώς η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων συμβάλλουν στις παγκόσμιες απειλές επισιτιστικής ανασφάλειας και στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η βιομηχανία προτρέπει καλύτερο σχεδιασμό παραγωγής, υποδομές και τεχνολογία.

Παγκοσμίως, περίπου το 13% των τροφίμων που παράγονται χάνεται μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής πώλησης, ανέφερε ο ΟΗΕ, ενώ το το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τα νοικοκυριά, στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι  Αυτό σε συνδυασμό με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 12,3 του ΟΗΕ για μείωση του ποσοστού στο μισό έως τις αρχές του 2024, σημαίνει ότι η παγκόσμια πίεση αυξάνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Προτάθηκε, μάλιστα, η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ανθεκτικού συστήματος τροφίμων για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας και τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βλέπει σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους τροφίμων να σπαταλούνται ετησίως, ανακοίνωσε μέσα στο 2023 την πρότασή της για αναθεώρηση της οδηγίας-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα απόβλητα, ενώ θα υποβάλει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επίσης θα επαναπροσδιορίσει τους κανόνες σχετεικά με τη σήμανση ημερομηνίας στις ετικέτες με  «κατανάλωση έως» και «καλύτερη πριν».

Σύμφωνα με τον FAO, οι απώλειες τροφίμων συναντώνται κυρίως μετά τη συγκομιδή και πριν από τη λιανική πώληση. «Οι απώλειες τροφίμων επικρατούν στις αναπτυσσόμενες χώρες και προκύπτουν από την ανεπαρκή ή και έλλειψη υποδομής, τεχνολογίας, συσκευασίας, logistics και τις περιορισμένες γνώσεις και δεξιότητες των ενδιαφερόμενων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας συμπληρώνοντας: «Η υπερπαραγωγή είναι επίσης συχνά πρόβλημα λόγω του προγραμματισμού παραγωγής. Τα υψηλότερα επίπεδα σπατάλης τροφίμων σημειώνονται στα νοικοκυριά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κακής κατανόησης των καταναλωτών σχετικά με τη σήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη τροφίμων καλής ποιότητας. Οι καταναλωτές συχνά πετούν τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση καθώς υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις ετικέτες των τροφίμων. Η ημερομηνία “καλύτερa πριν” σχετίζεται με την ποιότητα του τροφίμου, ενώ η “κατανάλωση έως” σχετίζεται με την ασφάλεια του τροφίμου. Τα τρόφιμα που είναι σωστά συσκευασμένα και αποθηκευμένα μπορούν να καταναλωθούν πολύ πέρα από την καλύτερη ημερομηνία». Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων που σχετίζονται με τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία «κατανάλωσης», υποδεικνύοντας τη βασική διαφορά μεταξύ «καλύτερα πριν» και «κατανάλωση από» και ετικέτες.

Διάφοροι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του FAO, συμπεριλαμβανομένου του κακού προγραμματισμού αγοράς τροφίμων που συχνά οδηγεί σε υπερβολικές αγορές, ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων στο νοικοκυριό, μαγείρεμα περισσότερο από όσο χρειάζεται και απόρριψη υπολειμμάτων τροφίμων.

Πώς θα σταματήσει η σπατάλη

«Η πρόληψη της απώλειας τροφίμων πρέπει να ξεκινήσει με τον προγραμματισμό της παραγωγής για να αποφευχθεί η υπερβολή στην αγορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FAO. Η αποφυγή σπατάλης και απώλειας τροφίμων απαιτεί επίσης επενδύσεις σε τεχνολογία και βασικές υποδομές με την ανάπτυξη δρόμων, ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής πόσιμου νερού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας. Οι ειδικές υποδομές μετά τη συγκομιδή, όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης ψυχρού και ξηρού αέρα και εγκαταστάσεις κατάλληλης κατάψυξης, μεταφοράς, βιώσιμων και αποτελεσματικών συστημάτων ψυκτικής αλυσίδας και υλικοτεχνικής υποστήριξης, είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Η επεξεργασία και η συσκευασία τροφίμων συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη μείωση των απωλειών τροφίμων. Η βιομηχανία εστιάζει στην ανάπτυξη συσκευασιών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. «Οι συσκευασίες τροφίμων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και στην πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων», ​πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του FAO και συνέχισε: «Οι εξελίξεις και η καινοτομία στην τεχνολογία συσκευασίας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της κυκλικότητας θα συμβάλουν σημαντικά στη διασφάλιση ασφαλέστερων προϊόντων διατροφής με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων με βιώσιμο τρόπο».

Η χρήση έξυπνων ετικετών που παρακολουθούν εμφανώς τη φρεσκάδα των προϊόντων συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων. Οι ψηφιακές δυνατότητες, όπως το Διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι έξυπνοι αισθητήρες παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Η εφαρμογή δεξιοτήτων των ενδιαφερομένων σε όλο το σύστημα αγροδιατροφής είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των λειτουργιών των συστημάτων τροφίμων.

Πηγή: foodnavigator.com

05 January 2024
Banner
Banner