Στ. Μαστοράκος: Ο σύγχρονος κρεοπώλης είναι… 10 σε 1!

17 March 2017

Στ. Μαστοράκος: Ο σύγχρονος κρεοπώλης είναι… 10 σε 1!

Νέα δεδομένα στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κρέατος έχει δημιουργήσει η σχολή ΜΕΑΤ PRO στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα βασικής εκπαίδευσης και ξεκίνησε ήδη το δεύτερο. Για τα αποτελέσματα αυτής της διαδρομής μέχρι σήμερα μίλησε στο Meat News ο ιδρυτής και διευθυντής σπουδών της σχολής, Στέλιος Μαστοράκος, specialist chef Meat & Poultry. Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού, ο κ. Μαστοράκος σημειώνει ότι η MEAT PRO στοχεύει σε μια εμπειρία εκπαίδευσης που δεν έχει προηγούμενο για σπουδαστές τεχνικών επαγγελμάτων. Δίνονταςε μάλιστα το προφίλ των σπουδαστών, αναφέρει: «Οι ηλικίες και το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο ποικίλλει. Από 17 ετών έως 60 και από απόφοιτους γυμνασίου έως κατόχους μεταπτυχιακών. Έχουν όμως όλοι κάτι κοινό μεταξύ τους που τους ενώνει: μεγάλη όρεξη να μάθουν για την αγάπη τους, το κρέας και γενικότερα την τέχνη του κρεοπώλη. Συναγωνίζονται μέσα στο εργαστήριο, βοηθούν ο ένας τον άλλο, κάνουν κοινές εργασίες, αναπτύσσουν το δικό τους επαγγελματικό προφίλ και μας βοηθούν με τη σειρά τους να βελτιωνόμαστε».

Ο ίδιος πιστεύει ότι σήμερα ο κρεοπώλης είναι… 10 σε 1! «Στο κρέας η ποιότητα έρχεται με την εξέλιξη του κρεοπώλη. Είναι όχι μόνο τεμαχιστής, επιχειρηματίας, αγοραστής, αποστεωτής, στυλίστας βιτρίνας, αλλά και πωλητής, μεταφορέας, εργοδότης, marketeer και ελεγκτής ποιότητας. Ο κρεοπώλης του σήμερα είναι 10 σε 1! Οφείλει να είναι εντός της εποχής του για να επιβιώσει. Να γνωρίζει. Να εξειδικευτεί. Η πολύπλευρη εκπαίδευσή του είναι το κλειδί. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε ανακαινίσεις κρεοπωλείων ή νέα κρεοπωλεία σε γειτονιές, με μοντέρνα διακόσμηση, καθαρά, με παρασκευάσματα και έτοιμες λύσεις για την εργαζόμενη νοικοκυρά, τον εργένη, το φοιτητή, κοινά πολλά και διαφορετικά».

Στη συνέντευξη επιπλέον, ο κ. Μαστοράκος απαντά στο ερώτημα αν οι απόφοιτοι της Σχολής αποκτούν δικαίωμα να ανοίξουν ή να εργαστούν σε κρεοπωλείο. Απαντώντας καταφατικά ο ιδρυτής της MEAT PRO, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΕΤ ως αρμόδια υπηρεσία εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ, «έχει επίσημα κρίνει ότι το πιστοποιητικό που χορηγεί η Σχολή μας στους σπουδαστές της ισοδυναμεί με την βεβαίωση των Σχολών Επαγγελμάτων Κρέατος». Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Μαστοράκος, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι το Π.Δ. 126/2000 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4152/2013, ένας κρεοπώλης προκειμένου να λειτουργήσει το δικό του κρεοπωλείο, θα πρέπει να είναι κάτοχος βεβαίωσης ή πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη, που του χορηγείται είτε από δημόσιες είτε από ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές εκπαίδευσης κρεοπωλών. Η Σχολή μας, λοιπόν, ως η πρώτη ιδιωτική Σχολή επαγγελμάτων κρέατος, έχοντας λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, δύναται βάσει νόμου να χορηγεί την ανωτέρω βεβαίωση στους αποφοίτους της, προκειμένου αυτοί να ανοίγουν δικό τους κρεοπωλείο».

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Μαρτίου του Meat News που κυκλοφορεί.

17 March 2017
Banner
Banner