Συνένωση δυνάμεων από Ευρωπαϊκές διεπαγγελματικές οργανώσεις κτηνοτροφίας και κρέατος

19 October 2023

Συνένωση δυνάμεων από Ευρωπαϊκές διεπαγγελματικές οργανώσεις κτηνοτροφίας και κρέατος

Related Articles

«Ιστορική κίνηση» χαρακτηρίζουν γνωστοί Ευρωπαϊκοί οργανισμοί της κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας κρέατος την κίνησή τους να ενωθούν οικοδομώντας την Ένωση Βιώσιμης Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας και Κρέατος - SELMA (Sustainable European Livestock & Meat Association). Η SELMA, η οποία εστιάζει στο βόειο κρέας, τα προβατοειδή και τις αίγες αποτελείται από τις οργανώσεις INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno and Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία), ενώ όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε «άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον σύνδεσμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Ο πρωταρχικός στόχος της SELMA είναι να ενθαρρύνει την ενότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση του βιώσιμου ευρωπαϊκού μοντέλου εκτροφής μηρυκαστικών. Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να εκπροσωπήσει συλλογικά τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κρέατος στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η δημιουργία της SELMA είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των Ευρωπαϊκών ενώσεων, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Αυτό περιλάμβανε την υποβολή κοινών επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ της λήψης μέτρων όπως οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες, η μεταρρύθμιση του κανονισμού INCO (ενημέρωση των καταναλωτών) και η συνεχής προώθηση των Ευρωπαϊκών κρεάτων στους καταναλωτές

Με πολλές καίριες αποφάσεις σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι μεμονωμένα κράτη μέλη, η ανάγκη για συλλογική δράση για κοινές ανησυχίες έχει καταστεί απαραίτητη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της ενότητας είναι η έκκληση για μια συνεκτική Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η οποία υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, η SELMA έχει εντοπίσει άλλα κρίσιμα θέματα για κοινή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων για την οδηγία IED, προτάσεων για οδηγίες για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που διέπει την καλή διαβίωση των ζώων, μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ SELMA

Μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατανομή Αξιωμάτων της SELMA είναι:

  • Πρόεδρος: Guillaume Gauthier (INTERBEV)
  • Αντιπρόεδρος: Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia)
  • Ταμίας: Michael Gore (FEBEV)

Οι εκλεγμένοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της αποστολής της SELMA να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος

Η ένωση πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της έως τα τέλη του 2023, συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος».

19 October 2023
Banner
Banner