Στάση εργασίας των Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, την Πέμπτη
Related Articles
Στάση εργασίας έχει προαναγγείλει ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ την Πέμπτη, 20/6 από τις 11 το πρωί έως τη έξη του ωραρίου και παράσταση στις 12μ.μ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αιτήματα τα οποία επικαλείται σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρουν, οι πρόσφατες διατροφικές κρίσεις αναδεικνύουν την κρίσιμη κατάσταση του συστήματος ελέγχου τροφίμων στη χώρα μας. Σε μια περίοδο ακρίβειας και αυξημένων αναγκών για ασφαλή και προσιτά τρόφιμα, οι αρμόδιες αρχές περιορίζονται σε νομοθετικά μέτρα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι κρατικές υπηρεσίες παραμελούν τον έλεγχο τροφίμων λόγω άλλων αρμοδιοτήτων, αποδυναμώνοντας το ρόλο τους.
Από την ίδρυσή του, ο ΕΦΕΤ προσπαθεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία με περιορισμένους πόρους λόγω πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Στα 21 χρόνια λειτουργίας του, στηρίζεται στην αφοσίωση των εργαζομένων του, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες αγνοούν τα προβλήματά του. Ο ΕΦΕΤ παραμένει σοβαρά υποστελεχωμένος, με 254 εργαζόμενους από τις 488 προβλεπόμενες θέσεις και λιγοστές προσλήψεις τα τελευταία 12 χρόνια.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις λειτουργούν με ελάχιστους επιθεωρητές, καθιστώντας τον έλεγχο χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων ανεπαρκή. Οι διοικητικές υπηρεσίες είναι επίσης υποστελεχωμένες, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα του φορέα. Το οργανόγραμμα του ΕΦΕΤ παραμένει ανενεργό, εμποδίζοντας τη δημιουργία αναγκαίων Περιφερειακών Διευθύνσεων.
Η χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό καλύπτει μόλις το 50% των αναγκών του ΕΦΕΤ, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβιβαστούν και συνεχίσουν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου η εργασία τους απαξιώνεται, παρ’ ότι όπως αναφέρουν έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Το θέμα της προώθησης από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017/625, Κεφ. ΙΙΙ) για την παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Αυτή η πρακτική φέρνει στο προσκήνιο σοβαρούς κινδύνους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μετατρέποντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε απλούς παρατηρητές και συμβούλους επιχειρήσεων.
Η αναγνώριση των προβλημάτων αυτών είναι σταθερή αντίστοιχα σε κάθε αναφορά για την αιτία της τραγωδίας στα τρόφιμα. Οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τους δημόσιους φορείς και τους εργαζομένους τους, η ανεπάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού, καθώς και η τάση προς ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, όπως υγείας και ασφαλείας τροφίμων, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Οι συνέπειες είναι συγκλονιστικές, συγκρίσιμες με εκείνες των σιδηροδρομικών συστημάτων που ποτέ δεν λειτούργησαν σωστά. Η έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΕΤ απειλεί τους ελέγχους της αγοράς τροφίμων στην Ελλάδα και, συνεπώς, την υγεία των καταναλωτών. Αυτή η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί άμεση ενίσχυση του προσωπικού και επαναφορά των αποδοχών τους, καθώς και την πρόσληψη νέων εργαζομένων για να καλυφθούν όλες οι θέσεις στον ΕΦΕΤ και να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για την επαρκή λειτουργία των περιφερειακών διευθύνσεων.
Αυτές οι προτάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποκαθιστώντας την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και νομική υποστήριξη.