Πρότυπο πρόγραμμα πιστοποίησης γάλακτος ελληνικών φυλών αιγών

13 July 2022

Πρότυπο πρόγραμμα πιστοποίησης γάλακτος ελληνικών φυλών αιγών

Ένα πρότυπο έργο ξεκίνησε πιλοτικά με τίτλο «Ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και δύο εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι «Σταμάτης Προίκας Α..Ε» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα», χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΕΣΠΑ.

Οι ελληνικές φυλές, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, αποτελούν εθνικό κεφάλαιο για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και το συγκεκριμένο καινοτόμο σύστημα ελέγχου του κατσικίσιου γάλακτος (στηρίζεται στην Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης, η οποία θα ανιχνεύει και την παρουσία σακχάρων που υπάρχει φυσιολογικά στο γάλα) μπορεί ταυτόχρονα να ανιχνεύει τυχόν νοθείες που δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανιχνευτούν από τις συνήθεις μεθόδους που εφαρμόζονται στις τυροκομικές μονάδες, αλλά και πιθανές προσμίξεις με γάλα από ξένες φυλές αιγών.

Έχει ήδη γίνει συλλογή δειγμάτων αίματος και γάλακτος από περίπου 19 εκτροφές σε 327 ζώα. Δείγματα έχουν ληφθεί από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη κατσίκα Χαλκιδικής καθώς και τις κατσίκες Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών Αριδαίας αλλά και από τα ξένα είδη Αγγλονούμπια, Μούρθια και Δαμασκού.

Ο Ιωάννης Σακαρίδης, ερευνητής του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, εξήγησε πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί το πρόγραμμα πιστοποίησης της προέλευσης των ελληνικών κατσικίσιων τυροκομικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο θα επιτευχθεί με την πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος της αίγας και με τη χρήση μοριακής βιολογίας. Ο κ. Σακαρίδης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε πληθυσμό αιγών (περίπου 5 εκατομμύρια, δηλαδή 30%-32% της Ευρώπης). Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μάλιστα, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος στην Ελλάδα, περίπου το 23,5% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο κ. Σακαρίδης είπε: «Έγινε συλλογή δεδομένων διαχείρισης εκτροφής αιγών και του φαινοτύπου του ζώου σε 65 διαφορετικές εκτροφές σε σύνολο περίπου 500 ζώων. Έγινε, επίσης, συλλογή αίματος και γάλακτος από συνολικά 19 εκτροφές και 327 ζώα και από το αίμα αυτό που συλλέχθηκε θα γίνει εκχύλιση και ανάλυση του DNA. Πήραμε ζώα από έξι διαφορετικές φυλές της Ελλάδας, από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη της Χαλκιδικής, της Σκοπέλου, του Παγγαίου, των Σερρών, της Αριδαίας και αντίστοιχα από τρεις φυλές ξένες, της Δαμασκού, την αγγλο-νουβιανή και τη μούρθια» και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τυροκομίας στην Κεντρική Μακεδονία και να ενισχύσει το μερίδιο των εταιρειών που συμμετέχουν στην αγορές, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία τους. Άλλωστε, τα κατσικίσια προϊόντα αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τυροκομίας στην Ελλάδα που ολοένα αυξάνει τις πωλήσεις του και γενικώς κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών. … Θέλουμε να βρούμε με μοριακό τρόπο, με τη χρήση των τεχνικών DNA, έναν τρόπο να διαχωρίσουμε το γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές αιγών σε σχέση με τις ελληνικές φυλές αιγών. Ουσιαστικά θα διαβάσουμε το DNA των κυριότερων έξι φυλών αιγών που έχουμε στην Ελλάδα, θα γίνει η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος, οπότε θα βρούμε ποια σημεία του γονιδιώματος έχουν συγγένεια μεταξύ των ελληνικών φυλών και πώς διαχωρίζονται αυτά σε σχέση με τις ξένες φυλές των αιγών που υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως επισήμανε, θα προκύψει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας, μέσω του οποίου οι εκτροφές ελληνικών φυλών αιγών θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα ακολουθεί το γάλα σε όλη τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».

13 July 2022
Banner
Banner