Πού βρίσκεται η κατάσταση με αποζημιώσεις, ζωοτροφές, περισυλλογή νεκρών ζώων, δειγματολειψίες εδαφών

28 September 2023

Πού βρίσκεται η κατάσταση με αποζημιώσεις, ζωοτροφές, περισυλλογή νεκρών ζώων, δειγματολειψίες εδαφών

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και οι επόμενες μέρες θα βρουν τη Θεσσαλία σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση. Το Συντονιστικό της Λάρισας συνεχίζει να προσφέρει τη στήριξη στους πληγέντες μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παρέμβασή του στη Λάρισα τόνισε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστρέχει όσους επλήγησαν και από την κακοκαιρία Elias, σε όποια περιοχή της πατρίδας μας κι αν βρίσκονται».

Ο κ. Αυγενάκης έκανε αναφορά και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες, όπως  η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αχαΐα και δήλωσε: «Όπως παρούσα θα συνεχίσει να είναι η πολιτεία και στον Έβρο, τον οποίο θα επισκεφθούμε τις επόμενες ημέρες. Στη Θεσσαλία, για να επουλώσουμε τις πληγές της, ενεργοποιούμε κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο». Ο υπουργός υπενθύμισε την επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος θα βρίσκεται εδώ στη Θεσσαλία την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου και τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτός της αγροτικής παραγωγής. Προϊόντα όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα μήλα, τα ακτινίδια, επλήγησαν, ενώ χιλιάδες ζώα πνίγηκαν από την πλημμύρα».

Ο ΥΠΑΑΤ έκανε και μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων:

  • Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περισυλλεγεί.

Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά.

Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιβάρυναν ένα υπάρχον πρόβλημα.

Φυσικά ολοκληρώνεται και η συλλογή οικόσιτων νεκρών ζώων, αλλά και ψαριών που βρέθηκαν σε αγρούς από τους παρακείμενους ποταμούς.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και των τεσσάρων νομών, τον Στρατό, το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ τους ιδιώτες, τους εθελοντές, αλλά και τους ίδιους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, για την άριστη συνεργασία που συνέβαλε καθοριστικά στο να κερδίσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα που αφορούσε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

  • Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου:
  • Για το φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών.
  • Για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.

Σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ζημίας:

Ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να θέτει προθεσμίες για να μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία στο επόμενο στάδιο ανάδειξης δικαιούχων αποζημίωσης και καθορισμού του ύψους των αποζημιώσεων.

Δόθηκε παράταση από τον ΕΛΓΑ για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και την 13η Οκτωβρίου και για τις  δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο- τεχνικού εξοπλισμού, μέχρι και την 20η Οκτωβρίου.

Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο χρόνος καταβολής της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, προτρέπω τους αγρότες μας να σπεύσουν άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλλουν δηλώσεις. Εμείς, ως πολιτεία, έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και γι’ αυτό έχουμε απλοποιήσει πλήρως τη διαδικασία.

Η κυβέρνηση μέσα από τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό και αναμένοντας την έγκριση από την Ε.Ε. για ενίσχυση του ΕΛΓΑ, θα καταβάλει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους –σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ- για την κάλυψη των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς των κλάδων που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (π.χ. χοιροτροφία, πτηνοτροφία κ.ά.), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεριμνά και γι’ αυτούς. Οι παραγωγοί που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα λάβουν ενίσχυση από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023.

Η απώλεια μηχανολογικού εξοπλισμού αποζημιώνεται από την Κρατική Αρωγή.

  • Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΛΓΟ- Δήμητρα,  καθημερινά  επιχειρούν τρία κλιμάκια επιστημόνων και συλλέγουν δείγματα για εδαφολογικές αναλύσεις ώστε να διερευνηθεί η επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας, και να δοθούν οι δέουσες συμβουλές προς τους παραγωγούς.

Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδιασμού του ΕΛΓΟ. Ήδη έχουν ληφθεί 707 δείγματα για αναλύσεις, χημική σύσταση, μηχανική, βαρέα μέταλλα και έλεγχο μικροχλωρίδας. Ο πρώτος προγραμματισμός είναι συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο.

Εφαρμογή αντίστοιχου σχεδίου δράσης από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αναμένεται να ξεκινήσει και στην περιοχή του Δομοκού.

Στην προσπάθεια για την ταχύτερη εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, πέραν των εργαστηρίων του ΕΛΓΟ, έχουν ενεργοποιηθεί και τα περιφερειακά εδαφολογικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, καθώς και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο εξετάζει υλικό εντομολογικής επιτήρησης από τις πληγείσες περιοχές. Το Μπενάκειο προτίθεται να κάνει δωρεάν φυτοπαθολογικές εξετάσεις σε δείγματα που θα στείλουν πληγέντες γεωργοί από τις καλλιέργειές τους που έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  • Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9, διενήργησε 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο - αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι, μπισκοτοποιία. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις.

Οι περιοχές οι οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.

Σχετικά με τις ζωοτροφές

πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του ΥπΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών σε ζωοτροφές.

Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΠΑΑ

Από χθες ξεκίνησε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η πληρωμή της α΄ δόσης των επιλαχόντων Νέων Αγροτών. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 130 νέοι δικαιούχοι της Θεσσαλίας, μαζί με δικαιούχους άλλων περιφερειών που θα πληρωθούν εντός της εβδομάδος.

Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1, μέχρι σήμερα, περίπου 14.000 νέοι γεωργοί έχουν πληρωθεί την α’ δόση του προγράμματος ενώ έως το τέλος του Οκτωβρίου 2023 αναμένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου. Το ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 35.000-40.000€.

Σχετικά με τα προγράμματα του ΠΑΑ, ο κ. Αυγενάκης είπε: «Να υπενθυμίσω ότι, μετά από εντολή μου, θα δοθεί εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ενώ θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση στα επόμενα προγράμματα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου. Επίσης θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές».

28 September 2023
Banner
Banner