Ο FAO ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ενημερώσουν τους πολίτες για τη διατροφική αξία των ζωικών προϊόντων

04 May 2023

Ο FAO ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ενημερώσουν τους πολίτες για τη διατροφική αξία των ζωικών προϊόντων

Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως το κρέας, τα αβγά και το γάλα προσφέρουν βασικές πηγές αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από φυτικά τρόφιμα.

Η πρόσληψη αυτών των προϊόντων είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας σε βασικά στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, η παιδική ηλικία, η εφηβεία καθώς και η μεγαλύτερη ηλικία, λέει η μελέτη, η οποία έχει τίτλο «Συμβολή τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας».

Είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι τώρα για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία από περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες.

Το κρέας, τα αβγά και το γάλα παρέχουν μια σειρά σημαντικών μακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να ληφθούν από φυτικά τρόφιμα στην απαιτούμενη ποιότητα και ποσότητα, αναφέρει η έκθεση. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, μια σειρά από απαραίτητα λιπαρά οξέα, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη Β12, χολίνη και βιοδραστικές ενώσεις όπως καρνιτίνη, κρεατίνη, ταυρίνη παρέχονται από τροφές από χερσαία ζώα και έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ο σίδηρος και η βιταμίνη Α είναι από τις πιο κοινές ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες. Παγκοσμίως, περισσότερα από 1 στα 2 παιδιά προσχολικής ηλικίας (372 εκατομμύρια) και 1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από έλλειψη τουλάχιστον ενός από τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά: σίδηρο, βιταμίνη Α ή ψευδάργυρο. Τα τρία τέταρτα αυτών των παιδιών ζουν στη Νότια και Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση τροφής από χερσαία ζώα (συμπεριλαμβανομένου γάλακτος, αβγών, κρέατος) ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Ένας άνθρωπος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταναλώνει κατά μέσο όρο μόνο 160 γραμμάρια γάλα το χρόνο, ενώ κάποιος στο Μαυροβούνιο καταναλώνει 338 κιλά. Κοιτάζοντας τα αβγά, ένα άτομο στο Νότιο Σουδάν καταναλώνει 2 γραμμάρια κατά μέσο όρο το χρόνο σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 25 κιλών για ένα άτομο στο Χονγκ Κονγκ. Ο μέσος άνθρωπος στο Μπουρούντι καταναλώνει μόλις 3 κιλά κρέατος το χρόνο, σε σύγκριση με 136 κιλά για κάποιον που ζει στο Χονγκ Κονγκ.

Εάν τα ζωϊκά τρόφιμα καταναλώνονται ως μέρος μιας κατάλληλης δίαιτας, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των διατροφικών στόχων που έχουν εγκριθεί από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) η οποία σχετίζεται με το χαμηλό βάρος γέννησης, την αναιμία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, την παχυσαρκία αλλά και τις μη μεταδοτικές ασθένειες στους ενήλικες.

Αλλά την ίδια στιγμή, ο τομέας της κτηνοτροφίας «πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων», γράφουν η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo και ο επικεφαλής οικονομολόγος Máximo Torero Cullen σε έναν πρόλογο της έκθεσης. «Αυτά περιλαμβάνουν ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον (π.χ. αποψίλωση των δασών, αλλαγές στη χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μη βιώσιμη χρήση νερού και γης, ρύπανση, ανταγωνισμός τροφίμων-ζωοτροφών), διαχείριση κοπαδιών (π.χ. χαμηλή παραγωγικότητα, υπερβόσκηση, κακή μεταχείριση των ζώων), ζητήματα που σχετίζονται με την ευζωία των ζώων».

Κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Όσον αφορά τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφής ζωικής προέλευσης, η έκθεση αναφέρει ότι η κατανάλωση ακόμη και χαμηλών επιπέδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και αποτελέσματα χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε μέτριες ποσότητες (που κυμαίνονται από 9 έως 71 γραμμάρια ημερησίως) μπορεί να έχει ελάχιστο κίνδυνο, αλλά θεωρείται ασφαλής όσον αφορά την καλή πορεία μιας χρόνιας νόσου.

Εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος, αβγών και πουλερικών σε υγιείς ενήλικες αλλά και ασθενείς όπως η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και η υπέρταση είναι αδιευκρίνιστα (για το γάλα) ή μη σημαντικές (για τα αβγά και τα πουλερικά).

Η πρόσφατη Πρώτη Σύνοδος της Επιτροπής Γεωργίας της Υποεπιτροπής Κτηνοτροφίας του FAO ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να ενημερώσουν τις εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να εξετάσουν, όπου ενδείκνυται βεβαίως, πώς το κρέας, τα αβγά και το γάλα μπορούν να συμβάλλουν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις με τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων.

Πηγή: FAO.org

04 May 2023
Banner
Banner