Σε κορυφαία θέση του FAO ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν

12 October 2023

Σε κορυφαία θέση του FAO ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν

Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, εξελέγη στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία (ECA, European Commission on Agriculture) του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών-FAO (Food Agricultural Organization). Η εκλογή του ήταν ομόφωνη  και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 43ης Συνόδου της ECA, που συγκλήθηκε στη Βουδαπέστη στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023.  Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκπρόσωπος καταλαμβάνει θέση στη Διοίκηση του Οργανισμού.

Για να θυμίσουμε το βιογραφικό του, ο κ. Χαρουτουνιάν είναι καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και  Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η έρευνά του εστιάζεται στην κυκλική οικονομία, στην αξιοποίηση των βιοδραστικών φυσικών προϊόντων και στην ανάδειξη των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων. Είναι συγγραφέας 176 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά-βιβλία, κάτοχος δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μέλος της εκδοτικής επιτροπής πέντε διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Για το επιστημονικό του έργο υπάρχουν περισσότερες από 5.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει επιβλέψει τη διενέργεια 38 ερευνητικών έργων, ενώ σήμερα υλοποιεί τέσσερα ερευνητικά έργα, που αφορούν την κυκλική οικονομία και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το 2009 το ερευνητικό του έργο «Διόνυσος» βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ως το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο.

Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ανάδειξη και πιστοποίηση πολλών Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων.

12 October 2023
Banner
Banner