Οι Ιταλοί παραγωγοί αντιδρούν στο μέτρο της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

07 October 2022

Οι Ιταλοί παραγωγοί αντιδρούν στο μέτρο της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Το πρόβλημα με την ενέργεια που έχει προκύψει κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτογενής παραγωγή πλήττεται σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ μετά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης ενέργεια τις ώρες αιχμής, τα πράγματα δυσχεραίνουν για τη διατροφική αλυσίδα.

Ο Ruggero Lenti, πρόεδρος της ASSICA (Βιομηχανική Ένωση Κρέατος και Αλλαντικών) σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά σχέδια που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ανάγκης μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας της Ε.Ε. δεν παρέλειψε να πει, μεταξύ, άλλων, το συγκεκριμένο μέτρο θα καταστρέψει τους παραγωγούς κρέατος και αλλαντικών. Αναλυτικά, δήλωσε: «Όπως έχει γίνει γνωστό, η Επιτροπή έχει ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων παρέμβασης, ορισμένες από τις οποίες είναι υποχρεωτικές, όπως η μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ενέργειας σε ώρες αιχμής. Αυτή η μείωση πρέπει να εφαρμοστεί ελεύθερα από τα κράτη-μέλη με μεθόδους και παρεμβάσεις που ο καθένας μπορεί να ορίσει με βάση τη δική του τεχνολογική και εδαφική / παραγωγική πραγματικότητα. Μια οριζόντια διακοπή της ενέργειας ή μια ποσόστωση στην κατανάλωση δεν είναι αποδεκτά μέτρα για τον τομέα μας, τα οποία δεσμεύουν την παραγωγή με συνεχή έλεγχο της θερμοκρασίας τόσο στους θαλάμους επεξεργασίας όσο και στους ψυκτικούς θαλάμους για τη συντήρηση του κρέατος και στα περιβάλλοντα ωρίμανσης όπου διακυμάνσεις ακόμη και μερικών βαθμών μπορούν να θέσουν ανεπανόρθωτα σε κίνδυνο την παραγωγή μηνών ή και ετών. Σκεφτείτε τις πολύτιμες παραγωγές ζαμπόν DOP και IGP της χώρας μας που αντιπροσωπεύουν ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ: είναι προϊόντα που ωριμάζουν πολύ πάνω από 12 μήνες και για τα οποία η έλλειψη ενέργειας μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή. Η απώλεια ολόκληρης της παραγωγής δεν θα σήμαινε μόνο ανυπολόγιστη ζημιά για έναν τομέα που παρουσιάζει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και θα μείωνε δραστικά τη διαθεσιμότητα τροφίμων και ευγενών τροφίμων: ένα ενδεχόμενο που δεν θέλουμε να παρακολουθήσουμε».

Οι αντιδράσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις προτάσεις για μείωση της παροχής ενέργειας φαίνεται πως πολλαπλασιάζονται, αφού το μέτρο της ποσόστωσης, σύμφωνα με τα επιχειρήματα των παραγωγών αλλά όσων εμπλέκονται στη διατροφική αλυσίδα και ειδικά στην κατηγορία των αλλαντικών δημιουργεί «πονοκέφαλο» και οδηγεί στην ολική καταστροφή τους.

07 October 2022
Banner
Banner