Ν. Δημόπουλος: Μείωση του ΦΠΑ για άμβλυνση της ακρίβειας
Related Articles
Οι διαρκείς ανατιμήσεις των προϊόντων διατροφής σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών που δηλώνουν ξεκάθαρα και με κάθε ευκαιρία την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους. Οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές του γάλακτος ώθησαν το ΙΝΚΑ να ξεκινήσει μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου, ως πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας.
Σχετικά με αυτό το θέμα, ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στο Meat News:
«Στις 8 Φεβρουαρίου, με δελτίο Τύπου το ΙΝΚΑ καλούσε τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων, για χρονική διάρκεια μίας εβδομάδας. Σχεδόν αντανακλαστικά και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, οι περισσότερες κτηνοτροφικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις οι οποίες επέκριναν την πρωτοβουλία του ΙΝΚΑ.
Ταυτόχρονα σε συνεντεύξεις και συζητήσεις σε Μέσα Ενημέρωσης, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έδωσαν δημοσιότητα και κράτησαν στην επικαιρότητα το θέμα του μποϊκοτάζ.
Σε πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης η είδηση βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας. Μία ενέργεια του ΙΝΚΑ για την οποία ελάχιστοι είχαν ενημερωθεί και ακόμα λιγότεροι θ’ ακολουθούσαν, εμείς οι ίδιοι, πέσαμε στην παγίδα να της δώσουμε δυσανάλογα μεγάλη διάσταση και αξία απ' αυτή που είχε, με την αντίδρασή μας.
Αυτός ο αυθορμητισμός και η επιπολαιότητα που αγγίζει τα όρια της αφέλειας, δείχνει και την έλλειψη εκπαίδευσης και εμπειρίας των στελεχών που αποτελούν τις συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές μας οργανώσεις και ταυτόχρονα την έλλειψη οργανωμένης ενιαίας εκπροσώπησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Φυσικά ο αυθορμητισμός αυτός δεν έχει πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του κλάδου. Δυστυχώς τα κομματικά αντανακλαστικά κάποιων προηγούνται των κλαδικών.
Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ φυσικά και δεν προχώρησαν σε δημόσια αντίδραση για την ενέργεια του ΙΝΚΑ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μικρή απήχηση που έχουν στους καταναλωτές τέτοιου είδους δράσεις και ότι υπάρχουν φορές που η σιωπή είναι χρυσός.
Εμείς κουβαλήσαμε νερό για τον μύλο των μεταποιητών
Οι «καλοί μας συνεργάτες» γαλακτοβιομήχανοι, αφού μέχρι και το 2020 εξευτέλισαν την αξία του πρωτογενούς προϊόντος, με τις αθρόες ελληνοποιήσεις κυρίως πρόβειου εισαγόμενου γάλακτος και αφού κάποιοι από αυτούς πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη νοθεύοντας τη Φέτα, ακόμη και με αγελαδινό γάλα, προσπαθούν να βρουν μία αφορμή για να φρενάρουν και να μειώσουν την τιμή παραγωγού.
Η συρρίκνωση του κλάδου των τελευταίων ετών λόγω της οικονομικής ανέχειας, με την τιμή παραγωγού το 2019 να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής, κάτι που ανάγκασε χιλιάδες κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, να σφάξουν μέρος ή και όλα τους τα ζώα, φαίνεται πως δεν δίδαξε τίποτα στους… καλούς μας συνεργάτες.
Με το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021, με το εισαγόμενο γάλα να είναι οικονομικά ασύμφορο να εισαχθεί όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της υψηλής τιμής τους αλλά και του κόστους μεταφοράς και με τους γαλακτοβιομήχανους να διεισδύουν ο ένας στη ζώνη γάλακτος του άλλου, λόγω ανεπάρκειας της πρώτης ύλης, η τιμή παραγωγού δεν πρέπει και δεν θα πέσει.
Θα πρέπει ν’ αντιληφθούν οι «καλοί μας συνεργάτες» ότι, όπως στις δικές τους επιχειρήσεις μετράει το κέρδος, για να είναι οικονομικά βιώσιμες, έτσι και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το τελικό κέρδος είναι αυτό που μετράει, κι εμείς οι κτηνοτρόφοι εργαζόμαστε για να βιοποριζόμαστε και δεν κάνουμε το χόμπι μας.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας μετά τον κτηνοτρόφο, είναι απλά να μειώσουν το ποσοστό του κέρδους τους. Αυτό γιατί λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής για τον κτηνοτρόφο και της αύξησης της τιμής παραγωγού, το ίδιο ποσοστό κέρδους με πριν, συνεπάγεται και μεγαλύτερα έσοδα.
Η ελληνική πολιτεία μπορεί να κάνει την αντίστοιχη κίνηση, μειώνοντας το ΦΠΑ στη χαμηλότερη κλίμακα. Άλλωστε, λόγω της αύξησης της καθαρής τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και όλων των προϊόντων, τα έσοδα από το ΦΠΑ για το κράτος έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ταυτόχρονα πρέπει να ενταθούν οι ποιοτικοί έλεγχοι των προϊόντων στους μεταποιητές και στη λιανική, για να διασφαλιστεί η ταυτοποίηση ετικέτας και προϊόντος και ιδιαίτερα των ΠΟΠ και ΠΓΕ, γιατί στην αναμπουμπούλα των προσφορών, του καλαθιού του νοικοκυριού και των power pass, ο λύκος χαίρεται!
Οι καταναλωτές, τέλος, μπορούν να συμβάλλουν με την ευαισθησία τους, καταγγέλλοντας στα αρμόδια όργανα και φορείς, κάθε τι που τους κινεί την περιέργεια σε σχέση με την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων, λειτουργώντας ως εκλεκτικοί πελάτες και όχι ως καταναλωτικά θύματα των λιανοπωλητών και κυρίως των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Όλοι οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι κτηνοτρόφοι, όμως όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι και καταναλωτές και πολίτες και βιώνουν τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών.
Λιγότερα κέρδη και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία απ’ όλους μας και για όλους, για να μπορέσει να σταθεί όρθια ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».