Μ. Βρετανία: Ανιχνεύτηκε ισχυρό μικρόβιο σε χοιρινά

06 July 2022

Μ. Βρετανία: Ανιχνεύτηκε ισχυρό μικρόβιο σε χοιρινά

Ένα εν δυνάμει θανατηφόρο υπερμικρόβιο παρατηρήθηκε σε χοιρινά με την ετικέτα «Red Tractor assured»* με διασφάλιση RSPCA και βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, στις 5/7/22.

Οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 10% των προϊόντων χοιρινού κρέατος που ελήφθησαν στο δείγμα, συμπεριλαμβανομένων των μπριζολών και του κιμά, είχαν μολυνθεί με ένα βακτήριο που έχει δείξει ανθεκτικότητα σε ένα ισχυρότατο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο.

Το υπερβακτηρίδιο είναι μια παραλλαγή των βακτηρίων του εντερόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των πληγών, μεταξύ άλλων ασθενειών. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη της νόσου του εντερόκοκκου αποτελούν σημαντική ανησυχία για την υγεία, με τα ποσοστά που είναι γνωστό ότι αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην κτηνοτροφία για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, ιδιαίτερα σε εργοστασιακές φάρμες όπου οι χοίροι και τα πουλερικά έχουν συχνά εκτραφεί σε συνθήκες υπερπληθυσμού στις οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια. Αυτές οι φάρμες μπορούν να λειτουργήσουν ως εκκολαπτήρια για -δυνητικά- θανατηφόρες ασθένειες, ανθεκτικές στα φάρμακα για τους ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα στη συγκεκριμένη ετικέτα χοιρινού υποδηλώνουν ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό έλεγχο στη βιομηχανία κρέατος, σύμφωνα με ανακοίνωση των ειδικών.

*Το Red Tractor, το οποίο ιδρύθηκε το 2000, είναι ένα πρόγραμμα παγκόσμιας εμβέλειας διασφάλισης της τροφικής αλυσίδας που στηρίζει τα υψηλά πρότυπα του βρετανικού φαγητού και ποτού και σύμφωνα με την ταυτότητά τους ότι τα τρόφιμα που προωθούν μέσα από τα καταστήματά τους «έχουν παραχθεί με ασφάλεια και προέρχονται από καλλιέργειες και ζώα που έχουν φροντιστεί καλά».

Πηγή: thebureauinvestigates-com

06 July 2022
Banner
Banner