Μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής
Related Articles
Οι τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν, παγκοσμίως, συγκρατημένα τον προηγούμενο μήνα (δεύτερος συνεχόμενος μήνας), αν και οι τιμές του σιταριού και των πουλερικών δείχνουν ανεβασμένες, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων FAO* τον Μάιο του 2022, μειώθηκε κατά 0,6% από τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο Δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινού εμπορίου, παρέμεινε 22,8% υψηλότερος από ό,τι τον Μάιο του 2021.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών αυξήθηκε κατά 2,2% από τον προηγούμενο μήνα, οδηγούμενος από τις τιμές του σιταριού, οι οποίες αυξήθηκαν 5,6% από τον Απρίλιο και 56,2% από την αντίστοιχη αξία τους, ένα χρόνο νωρίτερα. Οι διεθνείς τιμές σιταριού, κατά μέσο όρο, μόλις 11% κάτω από το ρεκόρ που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2008, αυξήθηκαν εξαιτίας της απαγόρευσης εξαγωγών που ανακοίνωσε η Ινδία και στις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας σε αρκετές κορυφαίες χώρες εξαγωγής, καθώς επίσης στις μειωμένες προοπτικές παραγωγής στην Ουκρανία, λόγω του πολέμου. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν επίσης σε όλους τους τομείς, ενώ οι τιμές των χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 2,1%, με τις τιμές του αραβοσίτου να μειώνονται ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τις ελαφρώς βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας στις ΗΠΑ, τις εποχιακές προμήθειες στην Αργεντινή και την επικείμενη έναρξη της κύριας συγκομιδής αραβοσίτου της Βραζιλίας.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων μειώθηκε επίσης κατά 3,5% από μήνα σε μήνα. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν περισσότερο, σε σχέση με τις αβεβαιότητες της αγοράς από τα συνεχιζόμενα lockdowns covid-19 στην Κίνα, ενώ οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις και η υψηλή ζήτηση από εστιατόρια στο βόρειο ημισφαίριο εμπόδισαν τις τιμές των τυριών να μειωθούν σημαντικά, παρά την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών. Οι τιμές του βουτύρου μειώθηκαν επίσης λόγω της ασθενέστερης ζήτησης εισαγωγών εν μέσω βελτιωμένων εξαγώγιμων προμηθειών.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος έθεσε ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, αυξάνοντας κατά 0,6% τον Μάιο, ακόμη και όταν οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος βοοειδών παρέμειναν σταθερές και εκείνες του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν. Η άνοδος οφείλεται στην απότομη αύξηση των διεθνών τιμών κρέατος πουλερικών, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ουκρανία και τα πρόσφατα κρούσματα γρίπης των πτηνών, εν μέσω αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
*Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO είναι ένα μέτρο της μηνιαίας μεταβολής των τιμών διεθνών και υπολογίζεται όσο ένα καλάθι προϊόντων διατροφής.
Πηγή: fao.org