Μείωση παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. – Οι καταναλωτές στρέφονται στα πουλερικά

28 July 2023

Μείωση παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. – Οι καταναλωτές στρέφονται στα πουλερικά

Aν και η Ευρώπη μειώνει την παραγωγή χοιρινού, η παγκόσμια τάση προβλέπεται να φτάσει τους 114,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την AHDB, καθώς η παραγωγή πρόκειται να αυξηθεί στην Κίνα, τον Καναδά και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το USDA, η κινεζική παραγωγή αυξάνεται περισσότερο απ’ ό,τι ήταν αναμενόμενο, ενώ η παραγωγή χοιρινού κρέατος της Βραζιλίας επαναπροσδιορίστηκε κατά 8% από την προηγούμενη πρόβλεψη σε 1,5 εκατ. τόνους καθώς οι τιμές των ζωοτροφών πέφτουν και η έντονη ζήτηση από τις ασιατικές αγορές δίνει κίνητρα στην παραγωγή.

Η παραγωγή στις Φιλιππίνες αναμένεται να μειωθεί λόγω της επέκτασης της πανώλης των χοίρων σε βασικές περιοχές παραγωγής, μειωμένη κατά 3% από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Στην Ε.Ε. η παραγωγή χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και η απειλή της αφρικανικής πανώλης είναι από τις βασικές αιτίες αυτής της πτώσης. Οι τιμές των χοίρων έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, αυξημένες κατά 30% από τον Ιούνιο του 2022, καθώς οι προμήθειες περιορίζονται. Η εγχώρια ζήτηση για χοιρινό κρέας στην Ε.Ε. παραμένει υψηλή, αλλά είναι πιθανό να μειωθεί καθώς η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση και οι υψηλές τιμές στρέφουν τους πελάτες στο χοιρινό κρέας, στρέφονται σε φθηνότερα κρέατα όπως πουλερικά ή μειώνουν την κατανάλωση κρέατος .

Η πτώση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας στην Ε.Ε. οδήγησε σε πτώση των εξαγωγών, η οποία προβλέπεται ότι στο τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 12% από το 2022.

28 July 2023
Banner
Banner