Κρεοπώλες προς Υπουργεία: Πώς ανοίγει ένα «vegan κρεοπωλείο»;

17 March 2023

Κρεοπώλες προς Υπουργεία: Πώς ανοίγει ένα «vegan κρεοπωλείο»;

Επανέρχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών στο θέμα των φυτικών προϊόντων που πωλούνται με την ονομασία προϊόντων κρέατος, αλλά και των λεγόμενων «vegan κρεοπωλείων», με γραπτό αίτημα που κατέθεσε σήμερα, 17/3/2023, προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Το αίτημα αυτό έρχεται μετά την αναφορά που είχε καταθέσει η ΠΟΚΚ πριν από μια εβδομάδα (δείτε: Διαμαρτύρονται οι κρεοπώλες για την παραπλανητική χρήση του όρου «κρέας»).

Το αίτημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του meatnews.gr, κατατίθεται μετά από επικοινωνία με στελέχη των δυο υπουργείων. Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών ζητούν εξηγήσεις τόσο για τη νόμιμη χρήση των όρων κρέας και συγκεκριμένων προϊόντων κρέατος (π.χ. μπιφτέκι), όσο και για τους όρους και τις διαδικασίες ίδρυσης καταστήματος που θα φέρει τον τίτλο κρεοπωλείο, αλλά θα πουλά φυτικά προϊόντα.

Η ΠΟΚΚ διερευνά το νομικό πλαίσιο στο πλαίσιο προετοιμασίας της για να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το έννομο συμφέρον των κρεοπωλών - μελών της, θεωρώντας ότι προκύπτουν ζητήματα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή. Για το λόγο αυτό το έγγραφο απευθύνεται στην ΓΣΕΒΕΕ και σε ενώσεις καταναλωτών.

Το αίτημα της ΠΟΚΚ

Το έγγραφο που απέστειλε η ΠΟΚΚ προς τους υπουργούς Γ. Γεωργαντά και Α. Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Σ. Κεδίκογλου και Ν. Παπαθανάση, με κοινοποίηση στον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Σ. Αναγνωστόπουλο, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΔΟΤΟΚΚ, το ΙΝΚΑ και το ΚΕΠΚΑ, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριοι Υπουργοί & υφυπουργοί,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.) είναι δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό της, το έτος 1964. Στην Ομοσπονδία μετέχουν ως μέλη όλες οι πρωτοβάθμιες επαγγελματικές οργανώσεις λιανοπωλητών καταστηματαρχών κρεοπωλών όλης της χώρας. Μεταξύ των καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδίας συγκαταλέγεται και η συστηματική μελέτη των προβλημάτων των κλάδων μας, για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών. Για την εκπλήρωση των ανωτέρω, η Ομοσπονδία, δυνάμει του καταστατικού της, μπορεί να απευθύνεται στις δημόσιες και δικαστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις συνεταιριστικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού και τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων για την υπεράσπιση κάθε ζητήματος που αφορά τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών τους και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

Στα πλαίσια λοιπόν των ανωτέρω Καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδία μας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Πρόσφατα vegan σεφ, ο οποίος παρασκευάζει προϊόντα που θυμίζουν σε υφή και γεύση το κρέας, χρησιμοποιώντας όμως φυτικές πρώτες ύλες, κατάφερε να χρηματοδοτηθεί από τους συμμετέχοντες επενδυτές του “Dragon’s Den”, της νέας εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, με σκοπό να ιδρύσει το δικό του vegan κρεοπωλείο με την ονομασία “Vegan Butcher 269“.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υφίσταται πληθώρα διαφημιστικών προβολών στην τηλεόραση, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (you tube, facebook κ.λ.π.) φυτικών προϊόντων τμήματος εταιρείας με την ονομασία «Vegetarian Butcher» και πιο συγκεκριμένα των τεσσάρων προϊόντων της με την ονομασία  «Raw NoBeef Burger», το «Raw No Mince», το «NoChicken Nuggets» και το «No Chicken Chunks», μεταφραζόμενα κατά την ίδια την εταιρεία ως: «Ωμό μπιφτέκι χωρίς βοδινό», «Ωμός κιμάς, χωρίς κιμά», «Κοτομπουκιές χωρίς κοτόπουλο», «Κομμάτια κοτόπουλο χωρίς κοτόπουλο».

Ενόψει λοιπόν των ανωτέρω και με δεδομένο το έννομο συμφέρον της Ομοσπονδίας μας, των καταστηματαρχών Κρεοπωλών,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, όπως μας απαντήσετε εγγράφως και σύμφωνα με την κείμενη εφαρμοστέα νομοθεσία:

Α)Την επιστημονική εννοιολογική ταυτότητα των κάτωθι ορισμών:

1) «Κρέας»

2) «Παρασκευάσματα κρέατος»

3) «Κιμάς», «μπιφτέκι», «κοτομπουκιές» και κατά την αγγλική γλώσσα και εκδοχή «Raw Mince», «Raw Burger», «Chicken Nuggets» και «Chicken Chunks»

4) «Κρεοπώλης» και κατά την αγγλική γλώσσα και εκδοχή «Butcher» και

5) «Κρεοπωλείο» και κατά την αγγλική εκδοχή «Butcher» ή «Butcher shop»

Β) Σε ποια αρμόδια Αρχή θα αποταθεί το «vegan κρεοπωλείο» ή το «Vegetarian Butcher» για την γνωστοποίηση – ίδρυση λειτουργίας κρεοπωλείου, δηλ. καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικού εμπορίου που ασκεί δραστηριότητες εμπορίου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων πάσης φύσεως, όταν για την πώληση των κρεατοσκευασμάτων στο χώρο του κρεοπωλείου (Butcher), απαιτείται άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφέρειας όπου κείται το κατάστημα και ο πωλητής – χειριστής του καταστήματος κρεοπώλης (Butcher) απαιτείται να κατέχει, κατόπιν εκπαίδευσης, πιστοποίηση κρεοπώλη;

Γ) Χρησιμοποιείται και διαφημίζεται σύννομα με τη λέξη «Butcher» στο λογότυπο του τμήματος εταιρείας, που παρασκευάζει και πωλεί αμιγώς φυτικά προϊόντα;

Δ) Θα χρησιμοποιηθεί νόμιμα και θα διαφημίζεται νόμιμα η ονομασία «vegan butcher» ή «vegan κρεοπωλείο», σε καταστήματα πώλησης αμιγώς φυτικών προϊόντων ή αποτελεί, όπως και το παραπάνω, παραπλανητική διαφήμιση και αθέμιτη πρακτική;

Το έγγραφο υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΠΟΚΚ, Σάββα Κεσίδη και Νίκο Κακαφίκα, αντίστοιχα

17 March 2023
Banner
Banner