ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία τροφίμων κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία

11 July 2024

ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία τροφίμων κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία

Η θετική επίδραση του κλάδου Τροφίμων και Ποτών σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης και τα σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν τον ρόλο του στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως την τελευταία τετραετία, σε σχέση με τις γενικές πληθωριστικές πιέσεις, παρουσιάστηκαν σε δύο μελέτες που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Η πρώτη μελέτη εξετάζει τον θετικό αντίκτυπο της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, διατηρώντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η δεύτερη εστιάζει στον πληθωρισμό των ειδών διατροφής στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατήρησε συστηματικά ηπιότερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το 2020 έως σήμερα σε σχέση με τα εισαγόμενα τρόφιμα. Και στις δύο μελέτες αναλύονται επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, τα οποία παράγουν σημαντικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία, η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί σημαντικό τομέα για τη μεταποίηση και την ευρύτερη οικονομία, κατέχοντας την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4%.

Παράλληλα, η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων στον τομέα, εκ των οποίων σχεδόν 4 στους 10 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας την ικανότητα της βιομηχανίας να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε έρευνα και ανάπτυξη, με την ετήσια επένδυση να αντιπροσωπεύει το 10,9% της συνολικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη στην εγχώρια μεταποίηση, επίδοση κορυφαία στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η θέση της βιομηχανίας στην καινοτομία, καθώς βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σημείωσε αύξηση 12,6% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των εγχώριων επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών και τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας ειδών διατροφής.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό των ειδών διατροφής στην Ελλάδα, αναλύθηκαν τα στοιχεία της εξέλιξης του πληθωρισμού των τροφίμων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ (έως και τον Μάιο του 2024), ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων, εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, τον Μάιο του 2024 ήταν -0,8%, δείχνοντας σταδιακή αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2024. Οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων, εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023.

Δείκτες Τιμών Εισαγωγών και Παραγωγού

Εξετάζοντας συνδυαστικά τους Δείκτες Τιμών Εισαγωγών και Παραγωγού για τον κλάδο των τροφίμων, διαπιστώνεται ότι από το 2020 οι τιμές των παραγόμενων τροφίμων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα εισαγόμενα, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια παραγωγή απορρόφησε πιο ομαλά τις αυξήσεις κόστους για τον καταναλωτή.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, δήλωσε: «Οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ελληνική μεταποίηση και υψηλής απόδοσης επένδυση για τη χώρα. Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων και ποτών στον βαθμό που μπορούν, επιδιώκοντας προσιτές τιμές για τον καταναλωτή».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, ανέφερε ότι: «Ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη κρίσιμων κλάδων της μεταποίησης. Με νέες επενδύσεις και ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού και της καινοτομίας, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και στην επίτευξη χαμηλών τιμών στα τρόφιμα στη χώρα, δύο διαστάσεις κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

11 July 2024
Banner