Θεματοφύλακες του εδάφους οι αγρότες

05 December 2018

Θεματοφύλακες του εδάφους οι αγρότες

Με στόχο να τονίσει τη σπουδαιότητα του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και τη συμβολή του στην ανθρώπινη ευημερία, η 5η Δεκεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day).

Το έδαφος είναι ένας μη ανανεώσιμος, πολύπλοκος βιότοπος που παραμένει παραγωγικός μόνο αν φροντίζεται και καλλιεργείται. Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του εδάφους είναι ο μόνος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Τα εδάφη έχουν μεγάλες δυνατότητες να φιλτράρουν και να απομακρύνουν ρύπους, αλλά αυτή η ικανότητα είναι πεπερασμένη. Οι περισσότεροι από τους ρύπους προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, βιομηχανικές δραστηριότητες και εξόρυξη, μη επεξεργασμένα αστικά απόβλητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, υπογραμμίζει ότι:

«Εκτιμάται ότι 275 εκτάρια γεωργικής γης καταστρέφονται καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η καλή ποιότητα του εδάφους είναι απαραίτητη για τη γεωργία και το σύστημα παραγωγής τροφίμων, και ως εκ τούτου το καλής ποιότητας έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας. Το έδαφος είναι το σύστημα υποστήριξης για τα θρεπτικά συστατικά, τη βιοποικιλότητα, το νερό και την οργανική ύλη, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για την παραγωγή τροφίμων. Αυτό κάνει τους αγρότες τους θεματοφύλακες του εδάφους. Εξαρτώνται από αυτό, και την ίδια στιγμή έχουν τη δύναμη να το προστατεύουν και να το χρησιμοποιούν με βιώσιμο τρόπο».

Δήλωση Αραχωβίτη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους, ο υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Το 95% των τροφίμων παράγονται άμεσα ή έμμεσα από το έδαφος. Τα εδάφη φιλοξενούν το ένα τέταρτο της βιοποικιλότητας του πλανήτη, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται 1.000 χρόνια για να σχηματιστεί ένα εκατοστό χώματος.

Το έδαφος είναι ένα από τα πιο σύνθετα οικοσυστήματα της φύσης: Περιέχει χιλιάδες οργανισμούς που αλληλεπιδρούν και καθιστούν δυνατή όλη τη ζωή. Είναι ένας φυσικός πόρος αναντικατάστατος που χρήζει άμεσης προστασίας από τον άνθρωπο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι διάβρωση, κατολισθήσεις, ρύπανση, ερημοποίηση, υποβάθμιση. Το έδαφος της Ελλάδας, στο οποίο φυτρώνουν τα εκλεκτής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και βόσκουν τα παραγωγικά μας ζώα κινδυνεύει από όλες τις παραπάνω απειλές.

Η προστασία του είναι επιτακτική ανάγκη. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιλαμβανόμενη το χρέος της πολιτείας απέναντι στην προστασία των φυσικών πόρων προσπαθεί να συμβάλει με το ρόλο της.

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η ορθολογική χρήση του νερού και η ορθή χρήση λιπασμάτων (μείωση της νιτρορύπανσης) είναι μερικές από τις δράσεις του ΥΠΠΑΤ που προσανατολίζονται στην προστασία του εδάφους και του περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τον FAO, συνεχίζουμε την προσπάθεια της διατήρησης της ποιότητας του εδάφους σε βιώσιμα επίπεδα για τις επόμενες γενιές».

05 December 2018
Banner
Banner