Η μείωση της κτηνοτροφίας οδηγεί σε αύξηση των τιμών του κρέατος – Είναι οι αγελάδες υπεύθυνες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος(;)
Related Articles
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη μόλυνση του περιβάλλος εξαιτίας του μεθανίου που εκλύουν οι αγελάδες, εξού και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Ολλανδία, μειώνοντας την παραγωγή τους. Δημοσιεύματα όπως της Wall Street Journal που αναφέρουν πως η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 11% έως 17% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το 32% του παγκόσμιου μεθανίου, το οποίο είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα και πως η παραγωγή βοδινού κρέατος παράγει σχεδόν 18 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου -και του χοιρινού κρέατος, τέσσερις φορές περισσότερα- από ό,τι το τόφου (υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας, κυκλοφορούν ευρέως, στιγματίζοντας την κτηνοτροφία ως σχεδόν την κύρια αιτία καταστροφής του περιβάλλοντος. Ενισχύουν, μάλιστα, την άποψη υποστηρίζοντας πως «κάθε αγελάδα εκπέμπει τόσο άνθρακα σε ένα χρόνο όσο ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο».
Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες να υπάρξουν εναλλακτικά συστατικά στις ζωοτροφές, όπως π.χ. τα φύκια, που ενδεχομένως να μειώσουν την εκπομπή μεθανίου, δεν φαίνεται να ευδοκιμούν, μια που τα φύκια υποβαθμίζουν τη θρεπτική ποιότητα και τη γεύση του κρέατος και του γάλακτος της. Τα φύκια έχουν επίσης υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που βλάπτει το στρώμα του όζοντος.
Έτσι, η έκθεση του ΟΗΕ πρότεινε τη φορολόγηση των τροφίμων με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχοντας ως στόχο το κρέας να γίνει πολύ ακριβό ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν να το καταναλώσουν και επομένως να γίνουν χορτοφάγοι.
Παγκόσμια τάση μείωσης της κτηνοτροφίας
Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της της κτηνοτροφίας και εξαγοράς των εκμεταλλεύσεών τους. Σήμερα, περισσότεροι από 750 κτηνοτρόφοι έχουν υπογράψει να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους στην Ολλανδία, με φυσικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, άρα την αύξηση της τιμής του κρέατος.
Κάποιο ανάλογο σχέδιο προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση των Εργατικών της Νέας Ζηλανδίας, αλλά τελικά δεν πρόλαβε μια που έχασε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη και μάλιστα τη στιγμή που οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας είχαν ξεκινήσει έντονες διαμαρτυρίες. Το σχέδιο των Εργατικών ανέφερε πως «οι αγρότες θα φορολογούνταν με βάση το μέγεθος της γης τους, την ποσότητα του ζωικού κεφαλαίου που διαθέτουν, τη συνολική παραγωγή τους και τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων».
Στην Αμερική επικρατεί μια ανάλογη κατάσταση, αφού η Καλιφόρνια ζητά από τις γαλακτοκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2013 μέχρι το 2030, ωθώντας τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους. Αλλά και η Καλιφόρνια έχει μπει στο ίδιο κλίμα αντιμετώπισης των κτηνοτρόφων, επιβάλλοντας πρόστιμα και δασμούς.
Η παγκόσμια τάση των κυβερνήσεων να μειώσουν την κτηνοτροφία, απειλεί σε μείωση την παραγωγή κρέατος και αύξηση των τιμών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους.
Πηγή: naftemporiki.gr