Νέα γενιά προνομιούχας αντιβιοτικής ύλης στις ζωοτροφές

23 November 2022

Νέα γενιά προνομιούχας αντιβιοτικής ύλης στις ζωοτροφές

Η χρήση και η επίδραση των αντιβιοτικών σε ζώα και ανθρώπους απασχολούν τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προωθεί νόμους με τους οποίους θέτει η έλεγχο αλλά και επαναπροσδιορίζει φάρμακα που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν στα παραγωγικά ζώα. Κι αυτό συμβαίνει διότι αποδεικνύεται πως τα ίδια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγικότητας του γάλακτος μπορούν, τελικά, να μπουν στην τροφική αλυσίδα. Όταν οι άνθρωποι πίνουν γάλα ή καταναλώνουν κρέας, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης αντιμικροβιακής αντοχής.

Ως αποτέλεσμα, η χρήση αντιβιοτικών αυξητικών παραγόντων έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2008, αφήνοντας τους Ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Ενώ ένας αριθμός μη αντιβιοτικών προϊόντων υποκατάστασης έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, κανένα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντίστοιχα αντιβιοτικά τους – αυτό μέχρι τώρα.

Με την υποστήριξη του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. έργου RumenShield Dairy, η ιρλανική εταιρεία διατροφικής και υγειονομικής περίθαλψης ζώων, Mayo Healthcare, έχει αναπτύξει μια μη αντιβιοτική πρόσθετη ύλη ζωοτροφών, ικανή να αυξήσει σημαντικά την απόδοση γάλακτος και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών. «Στόχος μας ήταν να επαναφέρουμε τους Ευρωπαίους αγρότες στην κορυφή όσον αφορά την παραγωγή των καλύτερων ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο», λέει ο Killian O’Briain, ερευνητής στο Mayo Healthcare και στο πρόγραμμα RumenShield Dairy και εξηγεί πως τα οφέλη του RumenShield Dairy υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία της αγελάδας. «Με τη μείωση των περιστατικών χωλότητας και μαστίτιδας ενώ παράλληλα αυξάνει τα ποσοστά γονιμότητας, η μη αντιβιοτική μας λύση βοηθά στη διασφάλιση πιο ευτυχισμένων, υγιέστερων αγελάδων που παράγουν γάλα καλύτερης ποιότητας», εξηγεί ο O’Briain.

Πηγή: cibum.gr

23 November 2022
Banner
Banner