Η πρωτογενής παραγωγή της Ισπανίας απειλείται από την ξηρασία

25 May 2023

Η πρωτογενής παραγωγή της Ισπανίας απειλείται από την ξηρασία

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα αποτελέσματά της γίνονται πλέον ορατά σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας την καταλυτικά την οικονομία. Ειδικότερα, όμως, στην Ευρώπη τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδρούν άμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και κατ’ επέκταση τη διατροφική αλυσίδα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η μείωση των βροχών έχουν προκαλέσει ξηρασία σε αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, όπως η Ισπανία η οποία αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, μεταξύ άλλων, στην κτηνοτροφία της.

Η Ισπανία που βρίσκεται τις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στην κτηνοτροφία, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή της, σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωοτροφών. Εξαιτίας της ξηρασίας στην Ιβηρική Χερσόνησο η σοδειά των σιτηρών έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές ζωοτροφών από άλλες χώρες, ειδικότερα από τις εμπόλεμες, να είναι εξαιρετικά κοστοβόρες. Τα κόστη που δημιουργούνται κατά τη μεταφορά των ζωοτροφών, αλλά και των λιπασμάτων μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Εκτός όμως από τις εισαγωγές, η λειψυδρία είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τους παραγωγούς η οποία προστίθεται στο ενεργειακό κόστος.

Η άνοδος των τιμών στα προϊόντα διατροφής είναι ραγδαία, με την κυβέρνηση να μην μπορεί πλέον να την αντιμετωπίσει. To κρέας βρίσκεται υπό διωγμό αφενός ως περιβαλλοντικό ζημιογόνο το ίδιο και το παράγωγά του και αφετέρου η μείωση της παραγωγής του εκτινάσσει τις τιμές στα ύψη.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σοβαρής ξηρασίας της χώρας, ενέκρινε σχέδιο 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν κυρίως σε έργα που σχετίζονται με το νερό και άλλα 790 εκατ. ευρώ θα είναι άμεση βοήθεια στους αγρότες.

25 May 2023
Banner
Banner